Sinoptiķi brīdina; Latvijā iespējams postošs pērkona negaiss (49)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes, vietām tās būs stipras, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Pērkona lietusgāzes dažviet papildinās arī krusa un mērens austrumu dienvidaustrumu vējš, kas brāzmās var sasniegt ātrumu 15-18 metri sekundē.

Gaisa temperatūra Latvijas austrumos

šodien vēl var pakāpties līdz plus 33 grādiem,

Kurzemes piekrastē gan ir vēsāks.

Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs (ESTOFEX) svētdienas rītā publicējis prognozi, kurā brīdina par postoša pērkona negaisa risku svētdien un naktī uz pirmdienu Ukrainā, Baltkrievijā un Baltijas valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Augstākā gaisa temperatūra šodien fiksēta Piedrujā - plus 28 grādi

Augstākā gaisa temperatūra šodien reģistrēta Piedrujā, kur termometra stabiņš pakāpies līdz plus 28 grādiem, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Ainažos un Siguldā gaiss sakarsis līdz plus 27 grādiem, bet Rīgā - līdz plus 26 grādiem. Arī citviet Latvijā reģistrēts plus 25, plus 26 grādu karstums.

Visvēsāk šodien bijis Kolkā, kur gaiss iesilis vien līdz plus 16 grādiem, un Mērsragā, kur termometra stabiņš pakāpies līdz plus 21 grāda atzīmei.

Lai arī diena bija karsta, nevienā novērojumu stacijā nav fiksēts jauns rekords. 18.maijs bija karsts arī pērn, kā arī 1971. un 1974.gadā. 1971.gadā Stendē 18.maijā tika reģistrēts plus 33 grādu karstums.

LVĢMC prognozē, ka arī rīt Rīgā un citviet Latvijā gaidāma karsta diena, maksimālā gaisa temperatūra ziemeļaustrumu rajonos var sasniegt pat plus 33 grādus, bet zemāka temperatūra būs Kurzemē piekrastes rajonos - plus 19, plus 24 grādi.

Speciālisti prognozē, ka svētdien Ukrainas centrālajā daļā varētu izveidoties vairāki atsevišķi negaisa mākoņi, kas vēlāk varētu apvienoties un doties uz ziemeļiem, pieaugot spēkā un šķērsojot Baltkrieviju, sasniedzot Lietuvu un Latviju.

Prognozes par to, kad un kur veidosies negaisa mākoņi, atšķiras, tomēr ESTOFEX uzskata, ka minētajās valstīs izveidosies vismaz viena negaisa mākoņu zona ar postošām dabas parādībām.

Jebkurš negaisa mākonis, kas izveidosies svētdienas pēcpusdienā un vakarā, radīs lielus draudus. Negaisa mākoņiem apvienojoties, tie sev līdzi nesīs stipras vēja brāzmas un vētru, gaidāma arī liela krusa, iespējami daži virpuļviesuļi.

Pastāv arī risks, ka izveidosies atsevišķi spēcīgi negaisa mākoņi, kas nesaplūdīs ar citiem mākoņiem. Šāds pērkona negaiss nelielā teritorijā var atnest krusas graudus, kuru diametrs pārsniedz piecus centimetrus, un

spēcīgu virpuļviesuli jeb tornado.

Ar negaisa mākoņiem būs saistītas arī stipras lietusgāzes un intensīvu zibeņošanu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar «Global Forecast System» prognozi pērkona negaisi Latvijā var veidoties arī visās jaunās nedēļas dienās, lielākais stihiju risks būs nedēļas sākumā, kad mākoņi galvenokārt virzīsies no dienvidiem uz ziemeļiem. Savukārt augstākā gaisa temperatūra - līdz +31 grādam - tiek prognozēta pirmdien, 19.maijā, Vidzemē un Latgalē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka, tuvojoties negaisam, jāaizver logi, durvis un dūmvadu aizvērtņi. Bez īpašas nepieciešamības vēlams neiet ārpus telpām, un nevajadzētu kurināt plīti vai krāsni, jo dūmi palielina risku, ka ēkā var iespert zibens.

Negaisa laikā nevajag atrasties pie elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm, ūdens krāniem un radiatoriem, kā arī citiem metāla priekšmetiem. Radio un televizoru, kā arī citu sadzīves elektrotehniku vēlams atvienot no elektrotīkla, un nedrīkst izmantot mobilo telefonu.

Pērkona negaisa laikā nedrīkst palikt atklātās augstienēs, blakus metāla žogam vai zibensnovedējam, nevajag slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem. Ja klajā laukā nav, kur patverties, tad jānoguļas zemē, iespēju robežās izvēloties sausu, smilšainu grunti, tālāk no ūdenskrātuvēm.

Apstākļos, kad zibeņo, ir riskanti braukt ar velosipēdu, motociklu vai motorolleri; vēlams nokāpt no braucamrīka un nepalikt kontaktā ar to. Pērkona negaisa laikā arī nedrīkst braukt ar laivu, peldēties vai makšķerēt. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves, jo ūdens labi vada elektrību.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu