Pienenes - veselībai un skaistumam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Pienenes var lietot gan ārstniecībā, gan dažādojot pavasara ēdienkarti, gan arī kosmētikā. No jaunajām pieneņu lapām, ko ievāc, pirms ir parādījušies ziedpumpuri, gatavo izsmalcinātus salātus (klasiskie salāti franču gaumē: pienenes, majonēze, olīveļļa, sinepes un sāls). No liekā rūgtuma var izvairīties, 30 – 40 minūtes paturot lapas aukstā sālsūdenī.

Pieneņu sula. Svaigas lapas mērcē koncentrētā sālsūdenī 20 – 30 min. Noskalo ar vēsu un blanšē verdošā ūdeni. Samaļ, atdala sulu, šķaida ar ūdeni attiecībā 1:1 un vāra 2 – 3 min. Organisma stiprināšanai dzer no rīta un vakarā – ne vairāk kā ¼ glāzes sulas dienā. Lieto 10 dienu. Pieneņu lapu un sakņu sula ar burkānu un rāceņu lapu sulu palīdz pret mugurkaula sāpēm, nostiprina zobus, novēršot paradontozi. Pieneņu, seleriju un burkānu sulas maisījums dziedē sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas, astmu, anēmiju.

Sakņu uzlējums. 1 ēdamk. sakņu, glāze ūdens. Vāra uz lēnas uguns 15 min., atdzesē. Lieto siltu pa 1/3 – ½ glāzei trīs reizes dienā 15 min. pirms ēšanas. Sakņu uzlējumu iesaka pret furunkulozi, ādas izsitumiem un citiem iekaisumiem, kas saistīti ar vielmaiņas traucējumiem.

Kaltētas saknes. Saknes samaļ. Lieto pa ēdamk. trīs reizes dienā. Pēc garšas tās ir rūgtas, tāpēc nesakošļā, bet uzreiz norij. Var lietot kopā ar medu vai saldu sīrupu. Lieto aterosklerozes profilaksei.

Profilaktiskiem nolūkiem iesaka katru dienu apēst pa 5 – 10 pieneņu lapām.

Pieneņu medus. Noder kaulu deformācijas gadījumos, ja organismā nogulsnējas sāļi. Ik dienas lietojot šo līdzekli divus gadus, varot atbrīvoties no osteohondrozes.

Pieneņu ziedus ar zaļajiem kausiņiem, bet bez kātiņiem lasa augu pilnziedā.

Lai sagatavotu litru medus, jāsavāc 350 pieneņu galviņu. Tās nomazgā, liek litrā auksta ūdens un uz lēnas uguns vāra stundu. Pēc tam notecina caurdurī, ziedus izmet. Zaļganajā šķidrumā ieber 1 kg cukura, apmaisot stundu vāra uz lēnas uguns. 15 minūtes pirms vārīšanas beigām pielej citrona sulu. Ļauj dienu nostāvēties. Lieto pa tējkarotei trīs reizes dienā. Vienam cilvēkam gadā pietiek ar trim litriem medus. Līdzekli nedrīkst dot bērniem līdz brīdim, kamēr nav beigusies organisma augšana un kaulu veidošanās, proti, līdz 20 gadu vecumam, jo tas var iebojāt jaunu cilvēku kaulaudus.

Pieneņu kafija. Izrok pieneņu saknes, noskalo, notīra (skrāpējot), sagriež nelielos gabaliņos, apžāvē, tad apgrauzdē (viegli brūnai būs maigāka garša un lielāks ārstnieciskais efekts). Glabā noslēgtā traukā. Pirms lietošanas samaļ tik daudz, cik paredzēts izlietot. Tasītei pietiek ar nepilnu tējkaroti pulvera. Pēc apliešanas notur 4 – 5 min. Pievieno pienu un cukuru.

Kosmētikā. Lieto pienaino ziedkātu sulu – tā dziedina furunkulus, karbunkulus, kašķi, ēdi, kārpas, kā arī citas ādas saslimšanas.

Pret vasaras raibumiem lieto šādu losjonu: vienu pilnu sauju pieneņu ziedu aplej ar vārošu ūdeni tik daudz, lai ziedi būtu pilnībā apņemti. Ļauj atdzist, tad nokāš un regulāri viegli mitrina ādu ar šo šķidrumu. To var izmantot arī matu skalošanai.

Pienene stiprina viegli lūstošus, sausus, kā arī taukainus matus, palīdz atbrīvoties no blaugznām. Bet jābūt piesardzīgam un vispirms jāpārbauda ādas reakcija, nedrīkst lietot šos preparātus pārlieku daudz un spēcīgus izvilkumus – tas var izraisīt ādas iekaisumus vai citas nepatīkamas kairinošas sajūtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu