Neticami! Astoņas dienas pēc zemestrīces Nepālā gruvešos atrasti trīs izdzīvojušie

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Astoņas dienas pēc postošās Nepālas zemestrīces, kas saskaņā ar šobrīd apkopotajiem datiem prasījusi 7040 cilvēku dzīvības, valsts ziemeļaustrumos atrasti dzīvi vēl četri cilvēki, tai skaitā kāds sirmgalvis, kas, domājams, vecāks par simts gadiem, paziņojušas amatpersonas. Visi izglābtie nogādāti tuvējās slimnīcās.

Kerabari ciemā divi cilvēki atrasti sabrukušas māla kleķa mājiņas gruvešos, bet viens atrakts no zemes nogruvuma, savukārt veco vīru nepāliešu un japāņu glābšanas komanda atradusi drupās Kimtangas ciemā.

Precīzs sirmgalvja vecums nav zināms, jo viņš nav spējis parunāt un nekādi viņa dokumenti nav atrasti, bet viņa vārdu izdevies noskaidrot.

Šīs ziņas sniedz zināmu, lai arī vāju cerību, ka glābējiem varētu izdoties atrast vēl kādu izdzīvojušo, kaut gan Nepālas valdība sestdien pavēstīja, ka nav izredžu sameklēt kādu dzīvu palikušo zem galvaspilsētas Katmandu ēku gruvešiem.

Vienlaikus valdība brīdinājusi, ka

25.aprīļa postošās zemestrīces upuru kopējais skaits var izrādīties daudz lielāks par 7040

līdz šim atrastajiem bojāgājušiem, kad glābējiem beidzot izdosies sasniegt attālākos ciemus.

Vairākus augstkalnu valsts rajonus šobrīd var sasniegt tikai ar helikopteriem, bet glābēju misiju apgrūtina nelabvēlīgais laiks, un daudzviet pēc zemestrīces helikopteriem nav kur nolaisties.

Kā paziņojis finanšu ministrs Rams Šarans Mahats, glābšanas komandas vēl aizvien nav tikušas līdz vairākiem ciemiem, par kuriem zināms, ka tur sagruvušas visas mājas, un arī pēcgrūdieni vēl nav beigušies. Viņš norādījis, ka

Nepālas atjaunošanai šobrīd nepieciešama simtiem miljonu dolāru liela palīdzība.

Saskaņā ar Nacionālā ārkārtējo operāciju centra datiem līdz šim atrasti kopumā 7040 bojāgājušie, bet ievaino skaits pārsniedzis 14 000. Nepālas kaimiņvalstīs - Indijā un Ķīnā - 25.aprīļa zemestrīce prasījusi vairāk nekā 100 cilvēku dzīvības.

Visā Nepālā šai zemestrīcē un tai sekojušajos pēcgrūdienos pilnīgi vai daļēji sagrautas vairāk nekā 300 000 mājas. Nepālas valdībai aptrūcis telšu, ko izdalīt bez pajumtes palikušajiem cilvēkiem.

Nepālas valdība sestdien pavēstīja, ka cerību atrast izdzīvojušos zem galvaspilsētas Katmandu ēku gruvešiem vairs nav.

Tūkstošiem cilvēku pilsētā joprojām mitinās zem klajas debess.

Šobrīd galvenā uzmanība pievērsta palīdzības piegādei tūkstošiem izdzīvojušo attālākajās valsts vietās. Vissmagāk cietušajos rajonos sagruvušas 90% ēku.

Tikmēr ANO humānās palīdzības aģentūras vadītāja Valērija Amosa paudusi bažas, ka

Nepālas muitas dienesti pārlieku bremzē ārvalstu palīdzības piegādi un tonnām pirmās nepieciešamības preču vēl nespēj nonākt pie adresātiem.

Viņa vērsusies pie Nepālas premjerministra Sušila Koiralas, lūdzot palīdzību šīs problēmas risināšanā.

Nepālā šobrīd ierodas lidmašīnas ar palīdzības kravām no visas pasaules, bet saņemtas ziņas, ka liela daļa no tām vēl iestrēgusi nelielajā Katmandu starptautiskajā lidostā. Smagās lidmašīnas lidosta nepieņem bažās par vienīgā skrejceļa stāvokli pēc 7,8 magnitūdas stiprās zemestrīces un daudzajiem pēcgrūdieniem. Kā norāda lidostas vadība, lai gan redzamu bojājumu skrejceļam nav, tas jāsaudzē kā vienīgā lielākā dzīvības artērija, kas Nepālu saista ar ārpasauli.

Savukārt muitas darbinieki pie robežas aptur un pārlieku rūpīgi pārbauda kravas automašīnas, kas pieved palīdzību no Indijas puses.

Lavīnu skartajā Langtangas reģionā Everestā pēdējo dienu laikā atrasts 51 bojāgājušais, tai skaitā seši ārvalstnieki. Tur izglābti 350 cilvēku, aptuveni puse no viņiem tūristi un gidi, bet lēsts, ka šai rajonā vēl pazuduši aptuveni 100 ārvalstnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu