ANO: pasaules banānu ražu apdraud slimība (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules banānu ražai draud potenciāla «plaša iznīcība», ja slimība, kas skar vispopulārāko banānu varietāti, izplatīsies no Āzijas dienvidaustrumiem uz Āfriku un Tuvajiem Austrumiem, pirmdien brīdināja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Panamas slimības paveids TR4 skar banānu varietāti «Cavendish», kas ir populārākā varietāte banānu globālajā eksportā.

Šī slimība «rada nopietnus draudus [banānu] audzēšanai un eksportam», bet banāni ir ceturtā svarīgākā lauksaimniecības kultūra pārtikā pasaules vismazāk attīstītajās valstīs, teikts FAO paziņojumā.

«Valstīm ir jārīkojas tagad, ja gribam izvairīties no visļaunākā scenārija, kas būtu plaša iznīcība lielai daļai no pasaules banānu ražas,» sacīja FAO augu patologs Fazils Dišindželi.

Pasaules banānu foruma sekretārs Džanluka Gondolini sacīja, ka šāds scenārijs negatīvi ietekmētu «nodarbinātību un valdības ieņēmumus daudzās tropu valstīs».

FAO paziņoja, ka TR4 jau radījusi lielus zaudējumus pēdējos divos gadu desmitos Dienvidaustrumāzijā, un tās gadījumi nesen konstatēti Jordānijā un Mozambikā. Tā vēl nav skārusi lielākās banānu eksportētājvalstis Kolumbiju un Ekvadoru.

Panamas slimība izplatās ar augsni, un tās sēnīte var saglabāt dzīvotspēju desmitiem gadu, bet šī slimība nav bīstama cilvēkiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu