Dzīvē nekas nav nejaušs, arī katram pārtikas produktu dabīgajam tonim ir sava veselību veicinošā nozīme. Ko šajā pelēkajā laikā ir nepieciešams noteikti ievērot? Uztura dažādība krāsu ziņā ir ļoti svarīga, un šā iemesla dēļ bieži vien pasaulē tiek radītas arvien jaunas teorijas, kā savu ikdienu un organismu padarīt krāsaināku, līdz ar to arī veselīgāku.
Labums, ko veselībai dod katras krāsas dārzeņi un augļi (4)
Tiek uzskatīts, ka violeti dārzeņi un augļi (baklažāni, mellenes, upenes, granātāboli, violetais kāposts un citi) būs bagātākie ar vienu no spēcīgākajiem antioksidantiem – antociāniem. Tie organismā uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbību, gan normalizējot asinsspiedienu, gan arī uzlabojot holesterīna maiņu organismā.
Zaļos dārzeņos un augļos (kāposti, āboli, brokoļi, kabači, kivi u.c.) ir daudz bioloģiski aktīvā pigmenta hlorofila, karotinoīdu, arī K vitamīns un folskābe. Tie var uzlabot asinsriti un redzi, kā arī organisma reaktivitāti. Īpaši ieteicami ir grūtniecības laikā augstā folskābes satura dēļ.
Sarkani augļi, ogas (tomāti, dzērvenes u.c.) nodrošina vienus no spēcīgākajiem antioksidantiem karotinoīdus – likopēnu, hesperedīnu u.c. Tie spēj samazināt organismā brīvo radikāļu graujošo darbību,
samazina onkoloģisko slimību risku,
iekaisumus, kā arī uzlabo organisma imūnās spējas.
Dzeltenie un oranžie dārzeņi un augļi, kā citrusaugļi un pašmāju ķirbji, cidonijas, burkāni un smiltsērkšķi, galvenokārt satur flavonoīdus, beta un alfa karotīnus, kas
organismā tālāk spēj pārveidoties par A vitamīnu,
uzlabojot imunitāti, kā arī ādas un gļotādu veselību. Šīs krāsas dārzeņu sastāvā papildus esošās balastvielas palīdzēs arī kontrolēt cukura līmeņa izmaiņas.