Ja aizsmok balss... (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Speciālisti uzsver, ka balss aizsmakuma gadījumā svarīgākais ir censties nerunāt. Turklāt čukstēšana esot kaitīgāka balss saitēm nekā skaļa runāšana. Ja balss neparādās trīs četru dienu laikā, jādodas pie ārsta.

Tiklīdz rodas aizsmakums, jāķeras pie tautas līdzekļiem. Labi palīdz, piemēram, kāju vannošana siltā sinepju ūdenī, siltu linsēklu kompreses uz kakla. Var dzert siltu pienu ar medu. Der arī olīveļļas aplikācijas – kaklam pieliek sakarsētā eļļā iemērktu vati, virsū uzklāj komprešu papīru vai polietilēna maisiņu, pāri – siltu apsēju. Eļļa atslābina balss saites, noņem tūsku. Vislabāk šo procedūru veikt pirms naktsmiera.

Ja saslimšanas pazīmes divās trīs dienās nepāriet, nekādā gadījumā nedrīkst uz savu roku lietot antibiotikas (turklāt rīkles un balsenes aizsmakuma novēršanai tās ne vienmēr nepieciešamas), bet obligāti jādodas pie ārsta otorinolaringologa vai speciālista, kurš ārstē balss saites. Var izrādīties, ka balss pazudusi nevis saaukstēšanās, bet kādu mezgliņu vai (smēķētājiem) audzēja dēļ. Tādā gadījumā kakla sildīšana nav ieteicama.

Kamēr balss aizsmakusi, vajadzētu atturēties no temperatūru pārmērībām – ļoti aukstiem un ļoti karstiem dzērieniem, kā arī smēķētājiem no kaitīgā ieraduma.

Tautas medicīna iesaka uzturā lietot

svaigus rāceņus, vīģes un rutkus ar medu, ēdieniem var pievienot šķipsniņu ingvera pulvera.

Balsi labi ietekmē putnu gaļa, lakrica, fenhelis un kanēlis. Internetā atrodami ieteikumi dzert mežābeles augļu novārījumu. Desmit uz pusēm pārgrieztus ābolus 10 minūtes vāra litrā ūdens, cukuru pievieno pēc garšas, dzer siltu pa vienai glāzei piecas reizes dienā.

Pilnīga balss zuduma gadījumā gabaliņu mārrutka apliet ar 2/3 glāzes verdoša ūdens un ļaut ievilkties 20 minūtes, pievienot cukuru. Dzert lēnām pa vienai tējkarotei vairākas reizes dienā.

Uz kakla liek kumelīšu uzlējuma kompreses. 50 g ziedu aplej ar puslitru kukurūzas vai olīvu eļļas un noliek saulē uz trim dienām, pēc tam karsē trīs stundas ūdens peldē, izkāš, pirms lietošanas uzlējumu uzsildīt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu