Kā zirgi paredz nākotni? (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Klāt gads, ko austrumnieki sauc par Zilā Koka Zirga gadu. Arī senajiem latviešiem ir ko piebilst, tāpat skandināviem.

Kur ņemt zirdziņu?

Kurš vēlas zināt, kā klāsies nākamajā gadā, tam Jaungada naktī jānogulstas stallī zirga pasilē un, kad pusnaktī zirgs nopūšas, jāvaicā: «Ko tu (bērīti vai melnīti, minot atbilstošu krāsu) tā nopūties?» Tad zirgs cilvēkam pasludinās viņa likteni.

Ja zirgs nenopūšas, tad gulētājam būs laimīgs gads.

Saka – kad zirgs krata apakšlūpu, tas runā ar Dievu. Ticējumi apliecina, ka Vecgada naktī runājot visi dzīvnieki, bet šogad visvairāk taisnības droši vien būs zirgam. Droši, ka viss, ko bērītis pateiks, ir tiesa, bet tūlīt pat ticējumi saka – tam, kurš tādus brīnumus dzirdējis, ilgu mūžu vairs neparedz.

Toties Vecgada vakarā zirgu vest istabā esot uz laimi.

Ja lopiņš vēl atstāj krietnu mēslu čupu, tad naudu nākamajā gadā grābsi liekšķerēm.
Per Addenbrooke
Per Addenbrooke Foto: Flickr

Kā tie runā un guļ?

Pētnieki apgalvo: zirgi savā starpā sazinās trīs veidos - ar balsi, ar ķermeņa valodu, ar iekšējo enerģiju. Ja bars bēg no briesmām, tas pagriežas, visiem griežoties vienlaicīgi. Lēmumu pieņem bara līderis, pārējie seko. Cilvēki vislabāk iemācījušies pazīt zirgu ausu zīmes. Ja ausis ir brīvas, nolaidušās nedaudz uz sāniem, nav saspringtas, zirgs ir mierīgs, apmierināts ar dzīvi. Kad zirgi savā starpā spēlējas, ir noskaņoti rotaļīgi, ausis tiek vērstas nedaudz atpakaļ. Ja ausis vērstas atpakaļ spēcīgi, piespiestas pie kakla, zirgs ir dusmīgs. Par vēlmi izprast situāciju liecina stāvus uz priekšu saslietas ausis.

Zirgi izmanto arī balsi – parasti, lai brīdinātu par briesmām vai izaicinātu sāncensi uz kauju, dažreiz, lai sasveicinātos no liela attāluma, bet ķēve sasauktu kumeļu. Cilvēki domā – zirgi guļ stāvus. Tā drīzāk jāsauc par snaudu, kad tiek atbrīvota viena pakaļkāja, svars balstīts uz trīs kājām, bet atbrīvotā kāja – atpūtināta. Tomēr zirgi mēdz gulties arī zemē un iemigt ciešākā miegā nekā snauda.

Andy Coe
Andy Coe Foto: Flickr

Neapturamais pārveidotājs

Zirgs sapņos nozīmē prieku un laimi, tālu ceļu, cerības un panākumus. Pretēja nozīme ir sapņos redzētam vecam, slimam zirgam.

Skandināvu rūnu zīmēs ir rūna Ehwaz jeb zirgs. Šo pārmaiņu un kustības zīmi izmanto, lai pārveidotu, sakratītu kaut ko, kas iestāvējies, nonācis stagnācijas fāzē. Pārveidošana nepieciešama iestrēgušai problēmai, hroniskai saslimšanai, tāpat cilvēkam, kurš nonācis garīgā letarģijā vai ieciklējies uz neatrisināmu problēmu. Cits darbības aspekts – ceļotāju gājuma atvieglošana, īpaši ūdens ceļotājiem.

Summējot –

nākamajā gadā pārveidosimies, trauksimies, turēsimies cieši krēpēs savam dzīves rumakam

un ceļosim pa ūdeņiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu