Francijā meklēšanā izsludinātie brāļi jau iepriekš uzmanīti par draudiem drošībai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Francijas policija

Francijas drošības spēki ceturtdien turpina meklēt divus brāļus, kuri tiek turēti aizdomās par trešdien notikušo asiņaino uzbrukumu satīriskā žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijai, kur tika nogalināti 12 cilvēki.

Policija publiskojusi aizdomās turamo attēlus, aicinot sabiedrību sniegt jebkuru informāciju, kas var palīdzēt viņu notveršanā.

Meklēšanā izsludināts 32 gadus vecais Šerifs Kuaši un viņa 34 gadus vecais brālis Saids, kuri abi dzimuši Parīzē. Policijas paziņojumā viņi raksturoti kā bruņoti un bīstami.

Vervē kaujiniekus Al Qaeda

Šerifs Kuaši, kurš zināms arī ar vārdu Abu Isens, jau agrāk nonācis policijas uzmanības lokā un 2008.gadā tika notiesāts par līdzdalību grupējumā, kas nodarbojās ar kaujinieku vervēšanu starptautiskajai teroristiskajai organizācijai «Al Qaeda» Irākā.

Laikraksts «The New York Times» vēsta, ka tiesā Šerifs Kuaši sacīja, ka sapņojis par uzbrukumu ebreju mērķiem Francijā, tomēr radikāla Parīzes sludinātāja ietekmē nonācis pie secinājuma, ka

labāk spēs īstenot džihādu, cīnoties pret amerikāņu karavīriem Irākā.

Viņam tika piespriesti trīs gadi cietumā, no kuriem viņš aiz restēm pavadīja 18 mēnešus un pēc tam tika atbrīvots, jo jau trīs gadus bija pavadījis pirmstiesas apcietinājumā.

Mediji ziņo, ka pēc tam Šerifs sācis strādāt lielveikalā, bet vēlāk atkal nonācis varasiestāžu uzmanības lokā par saistību ar notiesāto franču islāmistu Džamelu Begālu. Tomēr apsūdzības viņam netika izvirzītas.

«The New York Times» vēsta, ka trešdien Šerifs Kuaši

atgriezies pie savas jaunības dienas ieceres par džihādu Francijā,

kuru īstenoja kopā ar savu vecāko brāli un kādu trešo personu - Ziemeļāfrikas izcelsmes franču musulmani.

Par Saidu Kuaši pagaidām zināms visai maz, bet trešais aizdomās turamais ir aizturēts.

Kāds informēts avots atklāja, ka 18 gadus vecais Hamids

Murads, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību uzbrukuma organizēšanā,

netālu no Reimsas pats padevies policijai pēc tam, kad «redzējis savu vārdu cirkulējam sociālajos medijos».

Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka policija saistībā ar uzbrukumu «Charlie Hebdo» veikusi reidus Strasbūrā, pilsētās Parīzes apkārtnē, kā arī Reimsā.

Francijā pēc uzbrukuma «Charlie Hebdo» izsludināta augstākā terorisma trauksme

un karavīri nosūtīti sargāt mediju birojus, lūgšanu vietas, transporta mezglus un citus sensitīvus objektus, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Policija uzskata, ka brāļi Kuaši bija maskās tērptie uzbrucēji, kuri apšāva cilvēkus redakcijā, bet Murads vadīja automašīnu, ar kuru uzbrucēji aizbēga.

Francijas premjerministrs Manuels Valss ceturtdien atzina, ka divi galvenie aizdomās turamie jau iepriekš bija nonākuši izlūkdienestu uzmanības lokā un tika izsekoti.

Foto: Francijas policija

Laikraksts «Le Point» ziņoja, ka policija identificējusi aizdomās turamos, jo viens no viņiem

atstājis identifikācijas karti automašīnā, ar kuru viņi aizbēga.

Uzbrukums «Charlie Hebdo» ir šokējis visu Franciju un raisījis jautājumus, kā Šerifam Kuaši, kurš tik ilgus gadus atradās policijas uzmanības lokā, un viņa brālim izdevās nepamanītiem izplānot un īstenot šādu uzbrukumu.

Atbilde daļēji varētu būt meklējama faktā, ka viņiem, acīmredzot, izdevies veikli manevrēt starp normālo imigrantu sabiedrību un ekstrēmistu islāmistu pagrīdi.

Laikraksts «Libération» raksturoja Šerifu Kuaši kā bāreni, kura vecāki bijuši alžīriešu imigranti. Laikraksts ziņoja, ka

Šerifs audzis audžuģimenē Rennā, Francijas rietumos,

un izmācījies par fitnesa instruktoru, pirms pārcēlies uz Parīzi. Galvaspilsētā viņš dzīvojis pie sava vecākā brāļa namā, kur mitinājušies islāmā pārgājuši cilvēki. Šerifs strādājis dažādus darbus, tostarp par picas piegādātāju un zivju tirgotāju.

«Libération» ziņo, ka Šerifs pirmo reizi tika arestēts 2005.gadā lietā par 26 gadus vecu sludinātāju Faridu Benjetu, kurš aicināja uz džihādu Irākā un attaisnoja pašnāvnieku uzbrukumus. Šerifs bija viens no Benjetu savervētajiem un viņš tika aizturēts, kad grasījās doties uz Sīriju.

Tiesā 2008.gadā Šerifa

advokāts viņu raksturoja kā apjukušu hameleonu,

kurš laikā, kad neapmeklē Benjetu lekcijas, smēķē marihuānu, klausās repu un pats sevi raksturo kā gadījuma rakstura musulmani.

Tiesā tika apgalvots, ka Šerifa interese par radikālo islāmu sakņojas viņa dusmās par ASV iebrukumu Irākā 2003.gadā un, jo sevišķi, par slikto izturēšanos pret musulmaņiem Abū Greibas cietumā.

Jau vēstīts, ka ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebruka «Charlie Hebdo» redakcijā un apšaudē tika nogalināti 12 cilvēki.

Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā 40 gadu laikā.

Francijas prezidents Fransuā Olands ceturtdien izsludinājis valstī sēras.

Žurnāls «Charlie Hebdo» 2006.gadā izpelnījās ievērību visā pasaulē, pārpublicējot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, kas sākotnēji parādījās dāņu laikrakstā «Jyllands-Posten» un izraisīja islāma pasaules sašutumu.

2011.gadā notika uzbrukums «Charlie Hebdo» redakcijai, kurā tika izmantoti tā dēvētie Molotova kokteiļi.

Nedz draudi, nedz vardarbība, nedz tiesas prāvas līdz šim nebija piespiedušas «Charlie Hebdo» atkāpties no savas nostājas, un 2012.gadā tā slejās atkal parādījās Muhameda karikatūras. Šoreiz pravietis bija attēlots kails.

Aptuveni stundu pirms uzbrukuma žurnāls tviterī publicēja karikatūru par teroristu organizācijas «Islāma valsts» līderi Abu Bakru al Bagdadi, to parakstot ar vārdiem «Ar vislabākajiem novēlējumiem, starp citu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu