Vienīgais, ko vīrietis nevar, – pabarot bērnu ar krūti! (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Psiholoģe iesaka māmiņām uzdot sev vairākus jautājumus: «Kurā vecumā savu bērnu būtu gatava uz pusi dienas atstāt kādam citam? Kas ir pirmā doma, kas mani satrauc? Par ko ir trauksme?»

Psiholoģe skaidro vajadzību piramīdu, sakot, ka

pirmajā vietā vienmēr jābūt pašai, otrajā vietā ir vīrs vai bērns līdz gada vecumam, trešajā ir citi bērni,

tad vecāki, pēc tam draugi, darbs, sabiedrība.

Māmiņai, kurai ir mazs bērniņš, svarīgi neaizmirst par savām vajadzībām, bet arī neizslēgt no aprites partneri, baidoties viņu iesaistīt bērna audzināšanā. Pirmais gads kopā ar bērnu vienmēr ir pārkārtošanās laiks visai ģimenei. Ja no sistēmas izmetam vīru, ja kopā nepiedzīvojam jauno posmu, tad attiecībās audzējam spriedzi. Vēlāk nevarēsim sekmīgi pieņemt lomu – būt labai darbiniecei. Tāpēc būtu labi,

lai līdz bērna gada vecumam mazuļa pieskatīšanu varētu organizēt 50:50

. Tām māmiņām, kuras baidās atstāt vīram bērnu, G.Veisa atgādina: vienīgais, ko vīrietis nevar, – pabarot bērnu ar krūti.

Ko nozīmē būt labai mammai?

G.Veisa saka: katrai sievietei galvā ir ideja, kādai jābūt labai mammai, un, ja nav cita skatījuma no malas, tad nereti šo lomu pārspīlējam. Jo mierīgāki esam paši, jo mierīgāks būs bērns, viņš jūt vecāku emocijas un uz tām reaģē. Mammas no pieredzes saka: ir svarīgi, lai spētu bērnu atstāt ar pārliecību, ka viss būs kārtībā, ka viņas spēj bērnu uzticēt otram.

Psiholoģe skaidro, ka, atstājot bērnu uz laiciņu otram (omītei, auklei u.c.), būtiski ir, lai mamma klusu neaizlavās projām, jo tas var bērnā radīt trauksmi, ka mamma var pēkšņi kaut kur pazust, ka pasaule ir neprognozējama. Vēlāk tas radīs situācijas, ka mamma nevar aiziet pat uz tualeti, jo bērns histēriski raud un neizlaiž viņu no redzesloka. Jau gadu vecam

bērniņam var skaidrot laika jēdzienu, stāstot, cik ilgi mamma būs projām,

rādot pulkstenī, ka tad, kad lielais rādītājs būs tur un mazais tur, mamma būs atpakaļ. Bērni diezgan ātri saprot un spēj pieņemt šādu skaidrojumu.

Nezaudēt saikni ar ārpasauli

Māmiņām svarīgi atcerēties, ka, piedzimstot bērnam, svarīgi nepazaudēt saikni ne tikai pašai ar sevi (atcerēties par savām vajadzībām – paēst, izgulēties, rūpēties par higiēnu), bet arī ar sabiedrību. Tas nav tikai tuvāko personu loks (vecāki, draugi), bet arī sievietei svarīgas intereses, tostarp profesionālās, tikšanās ar kolēģiem u.c. Tas viss palīdz saglabāt saikni ar pasauli un, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, sekmīgāk atgriezties darbā.

Tāpat māmiņām jāatceras, ka l

ūgt citiem palīdzību nav jākaunas,

jo sieviete nevarēs pilnvērtīgi pievērsties bērnam, ja pati nebūs atpūtusies.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu