ANO: Vissmagāk cietušajā Filipīnu pilsētā vien dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Taifūnā «Haijan» Filipīnās vissmagāk cietušajā Taklobanas pilsētā vien dzīvību stihijas postījumos varētu būt zaudējuši 10 000 cilvēku, pirmdien pavēstīja ANO.

Attiecībā uz galīgo bojāgājušo skaitu ANO «gatavojas visļaunākajam», atzina ANO humanitāro operāciju direktors Džons Džings. Taifūna dēļ 660 000 cilvēku bijuši spiesti pamest mājas, norādīja amatpersona.

ANO ģenerālsekretāra vietniece humanitārās palīdzības jautājumos Valerī Eimosa sacīja, ka «atbilstoši vietējo amatpersonu aplēsēm tikai vienā pilsētā vien dzīvību zaudējuši aptuveni 10 000 cilvēku». Viņas preses sekretāre vēlāk apstiprināja, ka Eimosa domājusi vētrā izpostīto Taklobanu.

«Daudzas vietas ir kā nosētas ar līķiem,» preses konferencē ANO mītnē Ņujorkā sacīja Džings, apstiprinot agrākās aplēses, ka «vairāk nekā 10 000 cilvēku ir gājuši bojā».

Vaicāts, kāds varētu būt galīgais bojāgājušo skaits taifūna «Haijan» postījumos, viņš sacīja: «Mēs pavisam noteikti gatavojamies visļaunākajam. Iegūstot plašāku piekļuvi, mēs uzzinām, ka šajā taifūnā bojāgājušo cilvēku traģēdija ir bijusi vēl lielāka.»

Ņemot vērā, ka postījumi Leites salā un citās Filipīnu provincēs ir ārkārtīgi plaši, pastāv bažas, ka galīgais bojāgājušo skaits var pieaugt.

Jau ziņots, ka tropiskā vētra «Haijan», nedēļas nogalē brāžoties pāri Filipīnām ar taifūna spēku, laupīja dzīvību tūkstošiem cilvēku.

Filipīnu glābšanas dienesti ir pārslogoti, cenšoties palīdzēt visiem dabas stihijā cietušajiem.

Bojāgājušo skaits un postījumu apmēri ir šokējoši. Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtikas un dzeramā ūdens, un daudzviet saņemtas ziņas par marodierismu.

Vēja ātruma ziņā «Haijan» ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds skāris zemi, vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests «Weather Underground».

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu