Taifūna upuru skaits Filipīnās varētu sasniegt 10 000 (5)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Spēcīgā taifūna «Haijan» upuru skaits Filipīnās varētu pārsniegt 10 000 cilvēku, jo daudzas apdzīvotas vietas cietušajā reģionā ir pilnībā iznīcinātas, ziņo vietējās amatpersonas.

Līdz šim oficiāli apstiprināta vien dažu simtu cilvēku nāve, taču plašo postījumu dēļ glābēji nespēj piekļūt ciematiem, kurus vētra noslaucījusi no zemes virsmas.

Kā vēsta aģentūra AFP, Filipīnu amatpersonām vēl joprojām ir grūtības novērtēt un aptvert postījumu apmērus 600 kilometru platā joslā, nespējot uzsākt plaša mēroga glābšanas un palīdzības sniegšanas pasākumus.

Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtika un ūdens un daudzviet saņemtas ziņas par marodieriem un veikalu izlaupīšanu.

Vētrā cietušajos reģionos nav elektrības un iznīcināto autoceļu dēļ nav iespējama transportēšanās.

Taifūns ar vēju ātrumu ap 315 kilometriem stundā (87,5 metriem sekundē) piektdien pārgāja pāri Leites un Samaras salām, pārbrāžoties pāri valsts centrālajai daļai, kur dzīvo miljoniem cilvēku. Taifūns arī nesa trīs metrus augstu uzplūda vilni, kas iedzina ūdeni piekrastes pilsētās un dziļi iekšzemē.

Leites provinces policijas komandieris Elmers Soria pavēstīja, ka aptuveni 70-80% ēku vētras ceļā ir pilnībā iznīcinātas, lēšot, ka

Leites salā vien bojā gājušo skaits varētu sasniegt 10 000 cilvēku.



Kā aģentūrai AFP sacīja Leites galvaspilsētas Taklobanas iedzīvotājs, pilsētai pāri gāzās līdz piecus metrus augsti viļņi, sagraujot visu savā ceļā.

«Taklobana ir pilnībā iznīcināta.

Cilvēki sāk zaudēt prātu no bada vai ģimenes zaudējuma. Cilvēki kļūst aizvien vardarbīgāki.

Viņi izlaupa uzņēmumus, veikalus, lai atrastu pārtiku, rīsus un pienu. Es baidos, ka nedēļas laikā cilvēki aiz bada sāks nogalināt,» sacīja Taklobanas skolotājs Endrū Pomeda.

Filipīnu amatpersonas vēsta, ka Taklobanā tiek izvietotas armijas īpašo uzdevumu vienības, lai cīnītos pret marodierismu.

Vēl joprojām nav skaidrības par postījumu apmēru Samaras salā, kas bija pirmā vētras ceļā. Vietējās amatpersonas ziņo, ka mazajā Baseras pilsētā vien bojā gājuši vismaz 300 cilvēki.

ASV atsaukušās uz Filipīnu lūguma pēc militārās palīdzības, Pentagonam paziņojot par militāro glābēju vienību, transporta līdzekļu un lauka hospitāļu nosūtīšanu uz nopostīto reģionu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns izteicis līdzjūtību Filipīnām par vētras upuriem un plašajiem postījumiem, solot, ka ANO humānās palīdzības aģentūras pēc iespējas ātri sāks sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem filipīniešiem.

Vēja ātruma ziņā «Haijan» ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds skāris zemi,

vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests «Weather Underground».

Pēc Filipīnu šķērsošanas taifūna spēks ir mazinājies, bet sestdien vētras centrs mainīja virzienu, tagad apdraudot Vjetnamas ziemeļdaļu. Iepriekš no Vjetnamas vidienes evakuētajiem 200 000 iedzīvotāju svētdien ļauts atgriezties mājās, bet masveida iedzīvotāju evakuācija uzsākta Vjetnamas ziemeļos.

Meteorologi prognozē, ka vētra Vjetnamas piekrasti sasniegs pirmdienas pēcpusdienā pēc vietējā laika, vēja ātrumam sasniedzot 74 kilometrus stundā (20 metrus sekundē).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu