Jauniešu vidū vislielākie narkotiku upuri ir vidusskolēni (136)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākoties jaunajam mācību gadam, palielinās arī narkotiku lietošana jauniešu, it īpaši vidusskolēnu vidū. Tieši šajā vecuma grupā esošie visbiežāk pamēģina narkotikas pirmoreiz. Viss sākas ar tā dēvētajiem legālajiem augu izcelsmes maisījumiem, taču visbiežāk tie ir tikai tilts uz smagajām narkotikām. Par to, lai mazie vīraku veikaliņi tiktu izskausti, ikdienā cīnās policija, taču maldīgi būtu domāt, ka tā ir tikai policijas problēma. Tā skar visu sabiedrību, un par to runāt būtu jāsāk tieši ģimenē.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs telefonsarunā ar TVNET uzsver, ka šobrīd viena no likumsargu galvenajām prioritātēm ir narkotiku apkarošana. Lielākā to izplatība valsts mērogā ir novērojama tieši Rīgā un tās apkaimē, kā arī lielākajās reģionu pilsētās.

Pirmā pusgada laikā par narkotiku neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu policija aizturējusi 135 nepilngadīgos, kas ir par 59 vairāk nekā pērn. Raksturojot to izplatību jauniešu vidū, Sozinovs norāda, ka tā ir aptuveni tāda pati kā iepriekšējos gados, tomēr patlaban šī problēma atrodas starp svarīgākajām policijas un sabiedrības dienaskārtībā.

Pirmoreiz pamēģināt vienmēr iedos labs draugs vai paziņa

Jautāts, vai ir pamats uzskatīt, ka, sākoties jaunam mācību gadam, narkotiku izplatība jauniešu vidū palielinās, policijas pārstāvis atbild apstiprinoši: «Jaunieši, kuri nav tikušies brīvlaikā, saiet kopā, organizē dažādus atpūtas pasākumus un tad izdomā, ka vajag kaut ko pamēģināt. Bara princips, diemžēl tas jāsauc tā.»

Sozinovs norāda, ka pati no sevis doma par narkotiku lietošanu jaunietim, kurš nekad nav tās pamēģinājis, prātā neienāks. Visbiežāk tās piedāvā kāds no viņa tuvāko paziņu vai draugu loka, kuriem izdodas pārliecināt, ka tas ir «kaut kas kruts».

No jauniešu vidus (13-25 gadi) vislielākā un satraucošākā ir narkotiku izplatība tieši vidusskolēnu (16-18 g.v.) vidū. Tas saistāms ar neaizliegtajām narkotiskajām vielām, kas pēc Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieka teiktā ir uzskatāmas par tiltu uz visām aizliegtajām. «Vēl ir tā mānīgā tendence – ja jau tas nav aizliegts, tad tas ir atļauts. Mēs strādājam un iesniedzam labojumus, lai tas viss tiktu aizliegts,» viņš skaidro.

Sākoties skolai, no tirdzniecības izņemti 1775 augu maisījumu iepakojumi

Pārbaudot galvaspilsētu, policija konstatējusi vairāk nekā 40 vietas, kur tiek tirgoti dažādi augu izcelsmes maisījumi. Sākoties jaunajam mācību gadam, Rīgas reģionā notiek pārbaudes šāda veida tirdzniecības vietās - veiktas 29 pārbaudes, kopā izņemti 1775 iepakojumi ar augu izcelsmes vielām.

Tieši šo «legālo narkotiku» darboņi likumsargiem sagādā vislielākās galvassāpes – aizliedzot kādas konkrētas vielas likumdošanā, viņi sāk tirgot citas un paiet laiks, kamēr pret tām tiek izstrādāts jauns likums un par to aizliegšanu nobalso valdība.

Pavasarī Saeimā tika iesniegti un patlaban vēl nav pilnībā izskatīti grozījumi par pagaidu aizliegumu narkotiku, psihotropo vielu un zāļu likumā. Ja šīs izmaiņas stātos spēkā, tas būtu papildu instruments, ko policija varētu izmantot narkotiku apkarošanā, spriež Sozinovs, piebilstot, ka policija strādā, lai iegūtu informāciju par visiem šajā tirdzniecības ķēdē iesaistītajiem. «Mūsu pārbaudes nebeigsies. Mēs centīsimies un cīnīsimies, lai visas šīs vielas būtu aizliegtas,» sola kriminālpolicijas priekšnieks.

Komentāri (136)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu