Ēdienkartē: pākšu pupiņas (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Šobrīd dārzi ir pilni ar dabas veltēm. Jāsteidzas ēst pākšu pupiņas, kamēr tās vēl nav pāraugušas un kļuvušas nebaudāmas.

Pākšu pupiņas, kuras ēdamas ar visām pākstīm, ir garšīgas, viegli pagatavojamas un satur vērtīgas uzturvielas, C un B grupas vitamīnus, karotīnus. Tās ēdot, uzņemam augu izcelsmes olbaltumvielas, kas organismā viegli pārstrādājas, pupiņu pākstīs ir daudz šķiedrvielu.

Pākšu pupiņas satur vielas, kas ieteicamas cukura diabēta pacientiem cukura līmeņa pazemināšanai.

Šīs pupiņas var pasniegt kā pamatēdienu vai piedevu, pievienot sautējumiem un zupām. Tās ērti saglabāt ziemai, saldētavā.

fugu fritters
fugu fritters Foto: Flickr

Receptes

Zaļās pākšu pupiņas ar pesto un sieru

Vajadzēs: 600 g pupiņu, 30 g romiešu salātu lapu, 40 g cietā siera; mērcei: 12 g bazilika lapiņu, 10 g pētersīļu, 5 g piparmētru, 10 g rukolas, 50 g valriekstu, 3 mazas ķiploka daiviņas, 1 tējk. Dižonas sinepju, 125 ml Extra virgin olīveļļas, sāls, svaigi malti melnie pipari.

Kā pagatavot: mērces sastāvdaļas liek blenderī un sablendē līdz krēmīgai konsistencei. Beigās pieber sāli un piparus.

Pupiņām nogriež galus, liek verdošā ūdenī, vāra 5 – 7 minūtes. Pupiņas nokāš un sajauc ar zaļumu mērci. Kārto šķīvī uz salātu lapām un pārber ar cietā siera šķēlītēm.

Sviesta pupiņas ar sēkliņām

Vajadzēs: apmēram 200 g sviesta pupiņu, apmēram 1 ēd.k sviesta,½ citrona miziņu, 1 ēd.k citrona sulas, 4 ķiploka daiviņas, 2 ēd.k dažādu sēkliņu (saulespuķu, ķirbju, sezama, kaņepju, linsēklas), sāli.

Kā pagatavot: pannā liek sviestu, rīvētu citrona miziņu, caur spiedi izspiestu ķiploku un sviesta pupiņas. Ja tās ir nedaudz pāraugušas, tad pirms cepšanas ieteicams apvārīt. Pēc 5 minūtēm pievieno citrona sulu un sāli pēc garšas. Cep, līdz pupiņas gatavas. Pasniedz ar apgrauzdētām sēkliņām.

Sviesta pupiņu salāti

Vajadzēs: 200 g sviesta pupiņu, 1 tomātu, 1 vārītu olu, 50 g biezpiena, zaļumus.

Kā pagatavot: sviesta pupiņas apvāra un apcep sviestā ar ķiplokiem un sāli. Tomātus sagriež gabaliņos, vārītu olu – strēmelēs. Sajauc apceptās pupiņas ar tomātiem, olām un biezpienu, pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu