Gurķi ziemai bez pasterizēšanas (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai gurķus ziemai var uzglabāt bez pasterizēšanas? Tādi gurķi tiek vairākas reizes pārlieti vai mērcēti verdošā ūdenī. Ja ir labs pagrabs, gurķus var skābēt, tas pat ir vienkāršāk un veselīgāk, jo skābētos produktos veidojas labvēlīgās baktērijas, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību.

Receptes

Marinēti gurķi

Vajadzēs:

  • 5 kg nelielu gurķu,
  • 4 ēd.k. sāls,
  • 2 ēd.k. cukura,
  • 4 – 5 ēd.k. 9% etiķa,
  • upeņu, ķiršu un mārrutku lapas,
  • ķiplokus, dilles, smaržīgos un melnos piparus.

Kā pagatavot: gurķus uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Liek vārīties ūdeni divos katlos - lielākā un mazākā. Kad ūdens uzvārījies, lielākajam katlam nogriež uguni, ieliek gurķus un mērcē apmēram 10 minūtes, izņem, ūdeni atkal uzvāra un gurķus liek atkal verdošajā ūdenī, līdz tiem mainās krāsa. Mazajā katlā uzvāra 2 l ūdens, pievieno sāli un cukuru, šķīdina un noņem no uguns. Burkas izplaucē, tajās kārto garšvielas, karstos gurķus. Marinādei mazākajā katlā pievieno etiķi un pārlej silto marinādi gurķiem burkās. Burkas aizvāko un apgriež ar vāciņiem uz leju.

Skābēti gurķi

Vajadzēs:

  • 10 kg gurķu,
  • 300 g diļļu,
  • 50 g mārrutku sakņu,
  • 40 g nolobītu ķiploka daiviņu,
  • 50 g estragona,
  • 50 g koriandra,
  • 10 g sarkanās sīvās paprikas,
  • 550 – 650 g sāls.

Kā pagatavot: gurķus rūpīgi nomazgā un pilda tīros traukos, vienlaikus pievienojot arī garšvielas. Sālījumu veido, 10 l ūdens izšķīdinot 550 – 650 g sāls. Rūpīgi maisa, lai sāls izkustu, ja nepieciešams, izkāš, lai atbrīvotos no netīrumiem. Sālījumu pārlej gurķiem un traukus pārsedz ar vāku. Traukus ar gurķiem uz 1 – 2 dienām novieto siltā vietā, lai sāktos rūgšana. Pēc tam gurķus novieto vēsā pagrabā uzglabāšanai.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu