Graudaugu raža pasaulē šogad sasniegs rekordu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pasaules graudaugu raža šogad sasniegs jaunu rekordu, salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinoties par apmēram 7,0 procentpunktiem, ceturtdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO prognozē, ka šogad pasaulē tiks novākti 2,479 miljoni tonnu graudaugu, kas papildinās pasaules noliktavu krājumus, un tam vajadzētu garantēt cenu stabilitāti 2013.-2014.gadā.

Prognozēts, ka kviešu raža šogad sasniegs 704 miljonus tonnu, kas salīdzinājumā ar 2012.gadu ir par 6,8% vairāk. Savukārt rīsu ražas pieaugums tiek lēsts 1,9% apmērā - līdz 500 miljoniem tonnu. Pārējo graudaugu raža šogad būs par 9,7% lielāka nekā pērn un sasniegs 1275 miljonus tonnu.

FAO prognozes liecina, ka graudaugu imports valstīs ar zemiem ienākumiem un pārtikas deficītu palielināsies par 5% salīdzinājumā ar 2012.gadu. Lielākais graudaugu importa pieaugums gaidāms Ēģiptē, Indonēzijā un Nigērijā.

Tomēr FAO norādīja, ka joprojām šogad 34 pasaules valstīm, no kurām 27 atrodas Āfrikā, būs nepieciešama pārtikas palīdzība.

Sīrijā turpinoties pilsoņu karam, kas skar arī kviešu audzēšanu un lopkopību, četriem miljoniem cilvēku trūkst pārtikas, liecina ANO aģentūras jaunākais ziņojums.

Pārtikas nedrošības brīdinājumi izplatīti arī par situāciju Ēģiptē, kur nemieri var traucēt pārtikas ražošanu. Arī Centrālāfrikas Republikā un Kongo Demokrātiskajā Republikā, saasinoties konfliktiem ,tiek apdraudēta 8,4 miljonu cilvēku pārtikas drošība.

Savukārt Rietumāfrikā graudaugu raža pērn bija lielāka nekā vidēji, tādēļ pārtikas krājumi ir salīdzinoši stabili, bet Āfrikas austrumos konflikti Somālijā, kā arī Sudānā un Dienvidsudānā apdraud attiecīgi 4,3 miljonu un 1,2 miljonu cilvēku pārtikas drošību.

Ziemeļkorejā valda hronisks pārtikas trūkums. Šajā izolētajā valstī 2,8 miljoniem būs nepieciešama pārtikas palīdzība pirms nākamās ražas oktobrī, liecina FAO dati.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu