Blaks: «I Need A Dollar» panākumi ļauj man uzstāties jebkur (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/stusev

Šāda kalibra izpildītāji Latvijā līdz šim viesojušies visai reti, taču šovasar mums būs iespēja klātienē skatīt uzreiz divus soulmūziķus – Maiklu Kivanuku (Michael Kiwanuka), kurš uzstāsies «Positivus» festivālā, kā arī Aloju Blaku (Aloe Blacc), kurš priecēs «SummerSound» apmeklētājus Liepājā. Viņa radīto 21. gadsimta klasiku «I Need A Dollar», visticamāk, dzirdējis ir pat paviršākais klausītājs, taču šis mūziķis ir kas vairāk nekā vienas komerciāli veiksmīgas dziesmas autors.

Tā kā šis festivāls notiek pludmalē, vēlējos jautāt – vai kādreiz esi koncertējis jūras krastā?

(Iesaucas) Vou! Reiz spēlēju pie okeāna Portugālē. Tas bija skaisti! Brīnišķīgs koncerts.

Personīgi es ļoti gaidu tavu uzstāšanos, jo līdz šim nav radusies iespēja redzēt tevi dzīvajā un pieļauju, ka arī vairākumam no «SummerSound» apmeklētājiem nav. Varbūt vari sniegt nelielu ieskatu tajā, ko gaidīt no tava koncerta?

Koncertā būs daudz dziesmu no mana otrā albuma («Good Things» – aut.), ko izdevu 2010.gadā. Uzstājoties cenšos izpildīt ātras dziesmas, jo tās man dod iespēju dejot un iesaistīt klausītājus plaudēšanā, dziedāšanā, kā arī dejošanā. Koncertā ir daļa, kurā aicinu klātesošos pašķirties un izveidot jauku, garu aleju, lai tiem, kuri stāvēja beigās, būtu iespēja nonākt pie pašas skatuves.

Pagājušogad «Live Fest» rīkotāji mēģināja noorganizēt tavu koncertu, taču beigās kaut kas nesanāca. Varbūt tu zini, kas notika?

Dažreiz tas ir atkarīgs no mana grafika, kurš var konfliktēt ar citiem notiekošajiem pasākumiem. Tāpat ir grūti pārvietot septiņus cilvēkus no vienas vietas uz otru laika posmā, kas mums būtu veselīgs. Atrodoties ceļā, vissvarīgākās lietas ir izgulēšanās un labs uzturs. Es gan neesmu drošs, kas notika tieši šajā gadījumā.

Ko esi dzirdējis par Latviju līdz šim?

Hmm (domā). Vienīgā lieta, ko zinu par Latviju, ir tā, ka mana vidusskolas skolotāja nāca no turienes. Viņa bija ļoti, ļoti jauka, tāpēc ceru, ka tādi būs visi. Viņa mums pasniedza nodarbību par Apvienoto Nāciju Organizāciju, kurā apguvām starptautisko politiku. Reiz skolotāja atzinās, ka viņai patīk piparmētru šņabis, tiesa, es nezinu, kas bija par iemeslu šādai atklāsmei (smejas). Neesmu drošs, vai visi latvieši dzer piparmētru šņabi.

Nē, piparmētru šņabis šeit nav īpaši izplatīts. Atgriežoties pie tavas mūzikas – sākotnēji mediji tevi raksturoja kā indie R.Kelliju (R.Kelly). Vai uztvēri to kā komplimentu?

Tad jā, taču manā pēdējā ierakstā bija daudz dažādu žanru un stilu, tāpēc uzskatu, ka piemērotāks salīdzinājums «Good Things» albumam būtu tādi mūsdienu soula mākslinieki kā Bils Viterss (Bill Withers) vai varbūt Als Grīns (Al Green). Bet nākamais albums, iespējams, radīs vēl citus salīdzinājumus (iesmejas). Redzēsim.

Kuras vispār ir tavas muzikālās autoritātes no 1960. un 1970. gadu soula?

Noteikti Sems Kuks (Sam Cooke), Džeimss Brauns (James Brown), Stīvijs Vonders (Stevie Wonder) un Nina Simone. Bez šiem māksliniekiem vēl viena muzikālā autoritāte, ko noteikti vēlos pieminēt, ir «The Beatles». Pirms pievērsos hiphopam un soulam, es uzaugu, klausoties tieši viņu mūziku. Šie ir daži piemēri, bet tādu ir vēl daudz.

Varbūt izklausīsies nedaudz dīvaini, bet, kopš izdevi pēdējo albumu, katru gadu savā Jaungada nakts ballītē kā vienu no pirmajām atskaņoju tieši dziesmu «Good Things». Kaut arī tā ir par attiecību beigām, tajā ir kaut kāda svinīguma sajūta un tā vienmēr rada labu noskaņojumu. Pieminēji jaunos ierakstus – vai pastāv cerības, ka šogad būs iespēja izvēlēties kādu no tavām jaunajām dziesmām?

Jā, pilnīgi noteikti. Manam nākamajam albumam ir dots nosaukums «Lift The Spirit», tā ka tev būs daudz dziesmu, ar kurām pacelt garu tavā ballītē.

Vai vari atklāt, kad tas tiks izdots?

Gada beigās, tiesa, vēl neesmu līdz galam drošs, kad tieši. Cerams, ka līdz gada beigām.

Starp citu, kā tev patīk jaunais «Daft Punk» ieraksts? Vai varam to interpretēt kā signālu tam, ka atgriežas disko?

O, jā. Ieraksts ir labs, un priecājos, ka viņiem izdevās piesaistīt Nailu Rodžersu (Nile Rodgers, leģendārās grupas «Chic» dalībnieks un mūzikas producents – aut.), kurš dod to dienu disko sajūtu. Ir tiešām patīkami klausīties.

Attiecībā uz soulmūziku – vai uzskati, ka Frenks Oušens (Frank Ocean) ir mainījis neosoula seju?

Es ļoti ceru. Esmu stāstnieks un pievēršu lielu uzmanību dziesmu vārdiem. Man ir problēmas ar nesenās vēstures r&b un soulmūziku, kurā teksti nav diez cik dziļi. Frenks Oušens varētu palīdzēt piešķirt tai vairāk introspektīvu un personīgu sajūtu.

Vai dziesmas «I Need A Dollar» panākumi ir mainījuši tavu dzīvi?

Noteikti. Būtībā šobrīd varu uzstāties jebkur pasaulē, jo cilvēki ir pazīstami ar manu mūziku.

Minēji, ka strādā pie jaunām dziesmām. Vai pastāv iespēja, ka dažas no tām dzirdēsim jau Liepājā?

Jā, noteikti mēģināšu izpildīt kādas no savām jaunajām dziesmām.

Un nobeigumā – kāds ir tavs šīs vasaras-pavasara skaņu celiņš?

Patlaban ļoti klausos divus Jūdžina Makdanjela (Gene McDaniels) albumus – viens no tiem ir «Headless Heroes of the Apocalypse», bet otrs - «Outlaw». Šie divi ieraksti man iet ļoti smagā rotācijā.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu