Lai saules pieskārieni nekaitētu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Neiztrūkstoša vasaras pazīme ir saule, kas ar mūsu ādu mēdz izspēlēt viltīgus trikus. Lai no tā izvairītos, jau laikus jāparūpējas par aizsarglīdzekļiem. Kādu palīdzību izvēlēties, konsultē farmaceite Ieva Māliņa.

Vispārīgi ieteikumi

«Vasarā vispiemērotākais ir gaišs apģērbs no dabīgiem un gaisu caurlaidīgiem materiāliem – lina, kokvilnas. Atrodoties ārā, nepieciešama galvassega, jādzer daudz ūdens,» vispārzināmas patiesības atgādina I.Māliņa.

Lielāks skaitlis – lielāka aizsardzība

Dodoties saulē, jāatceras uzklāt aizsarglīdzekli ar saules aizsardzības faktoru (SPF). Jo lielāks skaitlis pie SPF norādīts, jo vairāk līdzeklis pasargā no ultravioletajiem stariem. «Ikdienā var izvēlēties līdzekli ar SPF 25+, bet, ja saulē paredzēts uzturēties ilgstoši, jālieto līdzeklis ar SPF 50+,» norāda I.Māliņa.

Protams, neviena aizsarglīdzekļa iedarbība nav mūžīga; ja uz iepakojuma nav informācijas, kad līdzeklis jāuzklāj no jauna, tas jāatjauno 4 – 6 stundu laikā. Taču jāņem vērā apstākļi, piemēram, ja līdzeklis nav ūdensnecaurlaidīgs (arī šo informāciju norāda uz iepakojuma), tas jāatjauno tūlīt pēc peldes ūdenī. Daudzi līdzekļi satur dabīgas vielas, piemēram, šī sviestu. No Latvijas uzņēmumiem visdabīgākos aizsarglīdzekļus ražo Dzintars.

Kā pasargāt seju

Daudzi no zināmajiem pretapdeguma līdzekļiem domāti ķermenim, bet kā aizsargāt seju no saules kaitīgās ietekmes? «Aptiekās nopērkama vairāku zīmolu ārstnieciskā kosmētika sejai. Šo līdzekļu sastāvā ir A, E, F vitamīni,» stāsta I.Māliņa. Svarīgi, ka sejas aizsargkrēmus drīkst lietot arī alerģiski cilvēki un mazi bērni.

Ja nācies apdegt

Visai bieži cilvēki galvenokārt ar gaišu un jutīgu ādu pamanās saulē apdegt jau pēc 15 – 20 minūtēm. Par apdegumu liecina košs apsārtums, sāpes, ādas lobīšanās. I.Māliņa iesaka lietot pantenolu saturošus līdzekļus, kas mazinās iekaisumu un mitrinās. Visiedarbīgākās esot pantenola putas. Taču jāatceras tādi tautas līdzekļi kā skābais krējums vai svaigs kartupelis, ko uzklāt uz apdeguma vietas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu