Īvāns: Dūklava rosinātās izmaiņas Meža likumā ir izlaupītāju sapnis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadībā izstrādātās izmaiņas Meža likumā un Valsts meža dienesta (VMD) izformēšana ir mežu izcirtēju sapnis, sarunā ar TVNET uzsver vides aktīvists Dainis Īvāns. Arī viņš nevēlas klusēt par Latvijas Valsts mežu (LVM) piekopto Latvijas dabas bagātību izpostīšanu savtīgos nolūkos. Par to, ka valstsvīri un viņu padotie steidzas līdz 23.jūlijam (Saeimas atlaišanas referendumam) gūt sev iespējami lielāku labumu.

(Ziņa papildināta ar aicinājumu parakstīties par Latvijas mežu saglabāšanu un pievienots video.)

Tieši šodien uz sēdi sanāks Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas veidotā darba grupa Meža likuma grozījumos iesniegto priekšlikumu skatīšanai. Ceram, ka šis raksts būs labs ceļvedis izmaiņām.

Šī gada sākumā plaši izskanējušais "Al Jazeera" sižets (skatīt video) par koku brutālo izciršanu, neskatoties uz Latvijas Valsts mežu spurināšanos bijis pilnīgi patiess. Īvāns, kurš dzīvo Vidzemes augstienē starp Pļaviņām un Ērgļiem, ir liecinieks tam Latvijas mežu barbariskai izpostīšanai, kamēr atjaunots netiek nekas. "Katru dienu redzot tos izbiedētos putnus, zvērus un izcirtumus ir pilnīgs ārprāts," viņa balsī saklausāms sašutums par notiekošo.

Foto: Dacīte Beķere

Līdzīga situācija Latvijā bijusi pirms 1.pasaules kara. Kā norāda viens no redzamākajiem Trešās atmodas dalībniekiem, šobrīd aktīvais publicists, arī toreiz valstī izvērsusies laupītāju mežsaimniecība. Un tikai pēc stingru likumu ieviešanas, kas paredz mežu atjaunošanu izdevās glābt vienu no Latvijas lielākajām bagātībām.

"To ko toreiz ar grūtībām atjaunoja līdz mūsdienām, mēs tagad iznīcinām. Tur ir nauda. Tur ir alkatība kaut ko sagrābt. Visa šī "ekonomika" balstās tikai uz meža izlaupīšanu,"

teic Īvāns, piebilstot, ka atbildes uz to, ko darīts pēc tam, kad viss būs izlaupīts un izzāģēts, protams, neesot. TVNET jau vēstīja, ka Zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadībā Meža likumā ir veiktas vairākas visai nepatīkamas izmaiņas. "Zaļzemnieku" ministra steigu Īvāns skaidro ar balsojuma par Saeimas atlaišanu straujo tuvošanos 23.jūlijā, kas Dūklavam un citiem ministriem nozīmē zaudētus amatus. Līdz tam laikam vēl jāpaspēj gūt maksimāls labums, jo par koku izciršanu valdība nereti maksā savu radinieku firmām.

Dainis Īvāns
Dainis Īvāns Foto: pienotava.lv

"Legāli ir radīta iespēja legāli bez pārtraukuma taisīt koncentrētās kailcirtes, kas ir visu meža izlaupītāju sapnis un arī Dūklavs to grib iedzīt kārtīgi iekšā. Meža likumā jau viss izskatās skaisti. Kaut arī Meža īpašnieku biedrība saka, ka likumam nav nekāda sakara ar Latvijas Meža dienestu izformēšanu, sakars ir ļoti tiešs," turpina vides aktīvists.

"Atņemta tiek it kā sīka niansīte – mežu zinātniskās pārvaldības funkcija. Bet ko tas nozīmē – tiek atņemta mežkopības funkcija un VMD vispār zaudē jēgu. Tā jau ir stratēģija,"

uz zemkopības ministra un viņa sabiedroto nelikumībām norāda Īvāns. "Un tas, acīmredzot, bija tas, kas Dūklavam vajadzīgs – lai mežu īpašnieki varētu plosīties kā vien vēlas. Meža biedrība ir maskēti Dūklava sabiedrotie, jo tās centrālais biedrs ir LVM, kas baro Zaļo un zemnieku savienību. Viņi ir mēģinājuši dabūt visdažādākos priekšlikumus, lai viņus neviens netraucētu. Doma ir izformēt Meža dienestu, lai tas netraucē. Privātais taksators, kurš pelna naudu uztaisīs tā saucamos meža ierīcības plānus 15 gadiem un neviens nedrīkstēs jaukties iekšā tajā, kas notiek."

Foto: Dacīte Beķere

"Uzskatu, ka šobrīd ir ja ne jāaizliedz, tad vismaz smagi jāierobežo kailcirtes. Tā saucamajās vējgāžu tīrīšanās var izzāģēt ļoti daudz, bet mežs paliek dzīvs. Patlaban zemes tiek sabojātas ar hārvesteriem, kuri arī Latvijā būtu aizliedzami. Par to, daudz nedomājot, būtu jāpatriec visa Latvijas [Valsts] mežu vadība."

Viens no nākamajiem pie varas esošo valstsvīru "projektiem" ir 600 skaistu ozolu izciršana Gulbenes pusē.

"Ar ieganstu, ka vajag rekonstruēt ceļu, pa kuru dienā aizbrauc 20 mašīnas. Bet patiesais mērķis, protams, ir zināms. Pirmkārt, "uzvārīsies" būvfirma, izcirtēji, kam par to tiks samaksāts un izcirstie koki pienāksies par brīvu. Alkšņi jau būtu laba nauda, par ozoliem nemaz nerunājot."

TVNET aicina savus lasītājus būt aktīviem un, pieslēdzoties ar savu internetbanku, parakstīties portālā manabalss.lv (skatīt resursos) par Latvijas mežu saglabāšanu. Lai šis jautājums nonāktu Saeimas dienaskārtībā, nepieciešami 10 000 iedzīvotāju paraksti. Tava balss var izšķirt daudz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu