Gaidāma ūdens resursu samazināšanās lauksaimniecībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Klimata pārmaiņas pasaulē tuvākajos gadu desmitos ierobežos lauksaimniecībā izmantojamos virszemes ūdeņu resursus, ceturtdien brīdinājusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO), aicinot pasaules valstu valdības jau tagad domāt par to, kā šīs problēmas risināt.

Mainoties klimatam, samazināsies upju notece, mainīsies ūdensnesošie slāņi un arī ledāju nokušana ietekmēs ūdens resursu pieejamību.

Eiropā šīs pārmaiņas skars Vidusjūras baseina valstis, bet Āzijā - "plašas apūdeņotās teritorijas, kas atkarīgas no sniega un ledāju kušanas ūdeņiem".

"Blīvi apdzīvotajās upju deltās jārēķinās ar ar iespējamu upju noteces samazināšanos, jūras līmeņa celšanos un nepieciešamību veikt pastiprinātus pasākumus ūdens tīrības nodrošināšanai," norāda organizācija.

Foto: AFP/LETA

Lai gan lauksaimniecības kultūru augšanas sezona līdz ar klimata pasiltināšanos ziemeļu mērenajā joslā kļūs garāka, gandrīz visur citur pasaulē tā samazināsies, un tas ietekmēs arī ražas.

FAO aicinājusi pasaules valstu valdības jau tagad gādāt par ūdens resursu apsekošanu un mudinājusi zemniekus mainīt lauksaimniecības kultūru audzēšanas tradīcijas un sējas laiku, cenšoties samazināt ūdens patēriņu.

Vienlaikus organizācija atzinusi, ka iespējas pielāgoties šīm pārmaiņām būs atkarīgas no saimniecību lieluma un pieejamiem finanšu resursiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu