Pārspēti karstuma rekordi, trešdien vēl par grādu siltāks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien līdz pulksten 15 augstākā gaisa temperatūra reģistrēta Liepājā un Ventspilī, kur gaiss sakarsis līdz +29 grādiem, Rīgā temperatūra pakāpusies līdz +28 grādiem. Trešdien, 1.jūnijā, gaisa temperatūra Latvijā būs vēl par vienu vai diviem grādiem augstāka, prognozē sinoptiķi. Redzēts, ka Liepājas pludmalē pirmie drosmīgie jau veldzējas jūrā.

Dienā gaiss sakarsīs līdz +26..+31 grādam

Trešdien būs neliels mākoņu daudzums. Dienas otrajā pusē mākoņu kļūs vairāk, vēlā pēcpusdienā un vakarā dažviet gaidāms lietus un pērkona negaiss.

Pūtīs mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš, pēcpusdienā Kurzemes rietumos iegriezīsies dienvidrietumu, rietumu vējš.

Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +13..+18 grādu. Jūnija pirmajā dienā gaiss sakarsīs līdz +26..+31 grādam, nedaudz zemāka gaisa temperatūra būs vietām piekrastē. Pēcpusdienā krietni vēsāks kļūs atklātas jūras piekrastē Kurzemē.

Rīgā trešdien gaidāms sauss un pārsvarā saulains laiks. Pūšot mērenam dienvidaustrumu, dienvidu vējam, gaisa temperatūra naktī galvaspilsētas centrā pazemināsies līdz +18 grādiem, par pāris grādiem vēsāks būs piepilsētā, bet maksimālā gaisa temperatūra 1.jūnijā būs tuvu +30 grādiem.

Četrās novērojumu stacijās pārspēts 31.maija karstuma rekords

Otrdien vismaz četrās meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 31.maija maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Ventspils novērojumu stacijā gaisa temperatūra pēcpusdienā sasniedza +29,1 grādu, tādējādi pārspējot 1961.gada rekordu, kad šeit tika reģistrēti +27,5 grādi. Savukārt Liepājā vismaz par pusgrādu pārspēta 1971.gadā fiksētā temperatūra - toreiz gaiss sakarsa līdz +28 grādiem.

Jauns 31.maija karstuma rekords reģistrēts arī Mērsragā - pēcpusdienā šeit bija +28,4 grādi, līdzšinējais rekords bija 1995.gadā fiksētie +26,6 grādi. Ainažu meteostacijā otrdienas pēcpusdienā termometra stabiņš rādīja +27,3 grādus, tādējādi pārspējot 1961. un 2009.gadā reģistrētos +26,7 grādus.

Rīgā līdz jaunam karstuma rekordam pietrūkst divu grādu - 1946.gada 31.maijā galvaspilsētā valdīja 30 grādu tveice.

Dati par maksimālo temperatūru apkopoti līdz pulksten 16. Sagaidāms, ka vietām augstākā gaisa temperatūra tiks reģistrēta nedaudz vēlāk.

Zemākā gaisa temperatūra otrdienas pēcpusdienā bija Kolkā - šeit temperatūra nepārsniedza +17 grādu.

Jau ziņots, ka 1.jūnijā gaisa temperatūra daudzviet Latvijā būs vēl par vienu vai diviem grādiem augstāka, prognozē sinoptiķi.

Mediķi aicina būt uzmanīgiem

Ņemot vērā meteorologu prognozētās laika izmaiņas tuvākajām dienām – karstumu, sutīgu laiku, kā arī pērkona negaisu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas karstākajā periodā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Uzmanību! Šonedēļ augsts ultravioletās radiācijas līmenis

Šodien un arī turpmākās dienas Latvijā būs augsts ultravioletās radiācijas līmenis. Šādos gadījumos ir nepieciešams pasargāt sevi no saules stariem.

Kā informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra gaisa un klimata daļas speciāliste Lita Lizuma, šodien ultravioletās radiācijas indekss ir no seši līdz septiņi, un arī turpmākās dienas tas saglabāsies tikpat augsts, jo ultravioletās radiācijas līmenis nemēdz strauji mainīties.

Ultravioletās radiācijas līmenis tiek mērīts no viens, kad ir zems, līdz pat 11, kad ultravioletās radiācijas līmenis ir ekstremāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu