Novērošanas kameras Mērsragā fiksējušas bolīdu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mersrags.lv

Bolīdu, kas naktī uz svētdienu, 22.maiju, redzēts daudzviet Latvijā, fiksējušas divas videonovērošanas kameras Mērsraga ostā un estrādē. Abi video apskatāmi Mērsraga novada mājaslapā.

Bolīds redzams trīs, četras sekundes

Bolīds fiksēts 22.maijā plkst.2.36, un novērošanas kamerās tas bijis redzams trīs vai četras sekundes. Kamera, kas atrodas pie Mērsraga estrādes, skaidri fiksējusi spilgto, lidojošo objektu debesīs, bet otrā video redzams, kā bolīds izgaismo ostas teritoriju.

Jau ziņots, ka

naktī uz svētdienu Latvijas debesīs novērotais milzīgais, spilgtais lidojošais objekts debesīs, visticamāk, bijis ļoti spožs bolīds - neliels debess ķermenis, kas ielido Zemes atmosfērā un sadeg, radot spožu uzliesmojumu

, rakstā Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā skaidro Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks.

Bolīds eksplodējis

Vilks, apkopojot publiskajā telpā pieejamos aculiecinieku ziņojumus par redzēto parādību un dzirdēto spēcīgo skaņu, rekonstruējis parādības norisi un secinājis, ka tas varējis būt bolīds, kurš eksplodēja.

Bolīds redzēts visā Latvijā, no Ventspils līdz Rēzeknei un no Alojas līdz Daugavpilij. Novērota liela, apaļa uguns bumba, kas pēc redzamā izmēra salīdzināma ar Mēnesi. Tā bijusi tik spilgta, ka izgaismojusi visu apkārtni, uz brīdi kļuvis gaišs kā dienā. Pēkšņais uzliesmojums daudzus cilvēkus sabiedējis, piemēram, autovadītāji strauji bremzējuši. Aculiecinieki to salīdzina ar zibspuldzi vai prožektoru, kas iespīd logā.

Vairumā gadījumu redzēta spilgti zaļa gaisma, kaut minētas arī citas nokrāsas.

Parādības ilgums bijis dažas sekundes, un vidēji minētas trīs sekundes. Uguns bumba virzījusies uz austrumiem, un šo virzienu norāda dažādās vietās atradušies novērotāji. Daži piemin arī uguns bumbas asti. Novērotāji Vidzemē dzirdējuši skaņu, kas atskanēja pāris desmitus sekunžu pēc bolīda parādīšanās, dažviet tā bijusi ļoti stipra, savukārt Kurzemē skaņa nav dzirdēta.

Kosmiskais ātrums no 11 līdz 72 km sekundē

Vilks secinājis, ka šādu parādību var izraisīt pat dažus kilogramus vai dažus desmitus kilogramu smags ķermenis. Kad tas ar kosmisko ātrumu - no 11 līdz 72 kilometriem sekundē - ielido Zemes atmosfērā, tas strauji mazina ātrumu un sakarst, no virsmas iztvaikojušās gāzes intensīvi spīd, radot uguns lodi. Visa parādība var ilgt no dažām sekundēm līdz aptuveni minūtei. Skaņa norāda, ka debess ķermenis ielidojis atmosfērā visai zemu, varbūt pat līdz 20 kilometru augstumam. Lidojuma beigu posmā atmosfēras apakšējos slāņos, kur gaisa blīvums ir lielāks, ķermenis mazina ātrumu ļoti strauji un sadeg ar sprādzienu, reizēm sadaloties gabalos, kuri var nokrist zemē, bet var arī sadegt pilnībā.

Līdzīgs spožs bolīds redzēts 2009.gada 19.janvārī Vācijas ziemeļos, Dānijā un Zviedrijas dienvidos, norāda Astronomijas institūta pētnieks.

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) 22.maija naktī no plkst.2.30 līdz plkst.4 saņemti zvani no četrām dažādām vietām Latvijā ar informāciju par spilgtu, kustīgu gaismu debesīs, aģentūrai LETA pastāstīja dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu