Globālā sasilšana var izraisīt jūras līmeņa celšanos par metru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti

Globālā sasilšana ir reāla, cilvēka izraisīta un tās rezultātā jūras līmenis līdz gadsimta beigām varētu pacelties pat par veselu metru - tātad vēl augstāk, nekā 2007.gadā prognozēja ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisija. Šādi atzinumi izteikti pirmdien publiskotajā Austrālijas valdības Klimata komisijas ziņojumā "Izšķirošā desmitgade".

Beidzamie desmit gadi bijuši karstākie visā novērojumu vēsturē, un pierādījumi, kas apliecina strauju planētas virsmas sasilšanu, neraisa nekādas šaubas, norādīts šajā dokumentā, kas balstīts uz jaunākajiem klimata zinātnes novērojumiem visā pasaulē.

Kā, prezentējot ziņojumu, prognozējis komisijas loceklis profesors Vils Stefens, Pasaules okeāna līmenis līdz 2100.gadam varētu paaugstināties par pusmetru līdz metru salīdzinājumā ar 1990.gadu.

ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisija pirms četriem gadiem lēsa, ka Pasaules okeāna līmenis līdz gadsimta beigām celsies par 18 līdz 59 centimetriem. Pēc Stefena teiktā, starp šīm aplēsēm nav pretrunas, jo ANO komisija toreiz arī pieļāvusi iespēju, ka līmeņa celšanās varētu izrādīties vēl straujāka.

Profesors norādījis, ka aizvadītajos četros gados iegūts daudz jaunas informācijas - īpaši par Grenlandes ledus segas un citu lielo ledāju kušanu, kas ļauj izteikt šādas prognozes.

Lai gan liekas, ka jūras līmeņa celšanās par pusmetru nevar sagādāt īpaši lielas raizes, tomēr tam var būt ļoti smagas sekas, norādījis eksperts. Austrālijas piekrastei, īpaši Sidnejai un Melburnai, tas var nozīmēt daudz nopietnāku un biežāku applūšanu.

Tas, ko šobrīd mēs dēvētu par gadsimta plūdiem, turpmāk var izraisīties daudz biežāk - pat katru gadu, piebildis Stefens.

Kā uzskata zinātnieki, domājams, ka Austrālijai pēdējo gadu laikā uzbrukušais nopietnais sausums, krūmāju ugunsgrēki un cikloni arī liecina par globālo sasilšanu.

Beidzamo divdesmit gadu laikā rekordkarstu dienu skaits Austrālijā pieaudzis vairāk nekā divas reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu