Ja ģimenē ir trīs bērni (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Interesantas atziņas paudis austriešu psihologs Alfreds Adlers par to, kādas iezīmes ir bērnam, kurš dzimis pirmais, kādas vidējam un kādas jaunākajam.

Vecākie bērni ir paraugs jaunākajiem (tiesa, tas var radīt arī viņos trauksmi) un arī rūpējas par mazāko brāli vai māsu.

Viņi jūtas kā autoritāte, ātrāk kļūst pieauguši un uzņemas atbildību par visu. Kamēr bērns ģimenē ir vienīgais, viņš noteikti tiek vairāk aprūpēts. Vēl secināts, ka

vecākie bērni ir jūtīgāki pret kritiku un neiecietīgāki pret citu kļūdām.

Vidējie bērni vienmēr iemācās būt pa vidu, tātad ir labi diplomāti un starpnieki. Tiesa, viņi var arī izvēlēties ekstrēmākus uzmanības pievēršanas veidus, no kā dažkārt vecākiem tie jāattur.

Vidējiem bērniem visbiežāk attīstās spēcīgs sāncensības gars,

jo viņi parasti grib pārspēt vecāko.

Jaunākie bērni var nebūt tik mērķtiecīgi kā vecākie un retāk izveidojas par līderiem. Tiem ģimenē pārējie vairāk piedod, bet viņus arī retāk respektē. Jaunākajai atvasei

var būt grūtības ar lēmumu pieņemšanu.

Dažkārt viņi labāk par vecākajiem un vidējiem bērniem iemācās manipulēt ar cilvēkiem. Parasti jaunākās atvases ir dzīvespriecīgas un diezgan bezrūpīgas.

Bet galvenās divas atziņas – nedrīkst salīdzināt bērnu sasniegumus, un jāatrod laiks, ko veltīt katram atsevišķi.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu