Neskatoties uz kriminālapsūdzību, Gornijs vēlēšanās kandidēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Chilli

Ignorē Komerclikumu un nepilda tiesas spriedumu – tā skan kriminālapsūdzība, ko saņēmis SIA Alsunga valdes priekšsēdis Jānis Gornijs. To labi apzinoties, šajās vēlēšanās tomēr kandidē uz Alsungas novada domi no Latvijas Zemnieku savienības.

16. maijā Kuldīgas rajona tiesa sāka izskatīt apsūdzību pret viņu pēc Krimināllikuma 296. panta – par tīšu tiesas sprieduma nepildīšanu. Vairākus gadus J.Gornijs nereģistrē uzņēmēju Valentīnu Kokali kā SIA Alsunga dalībnieku.

Nedara, ko tiesa liek

2007. gadā Antra Veisberga (kandidē no saraksta Jaunie suiti), tolaik SIA Alsunga grāmatvede un joprojām līdzīpašniece, 5058 kapitāldaļas pārdeva Ēdoles Ezernieku īpašniekam V.Kokalim par 105 000 latu. Par darījumu esot paziņots valdes priekšsēdim, kuram vajadzējis piedāvāt, lai pirmpirkuma tiesības izmanto citi īpašnieki.

Taču atbilde neesot sagaidīta, jaunais dalībnieks Komercreģistrā netika ierakstīts, tāpēc A.Veisberga un V.Kokalis tiesā iesniedza civilprasību. 2010. gada septembrī spēkā stājās Kurzemes apgabaltiesas spriedums, kas uzdeva J.Gornijam reģistrēt dalībnieku izmaiņas. Taču tas nav darīts, un pēc V.Kokaļa sūdzības ierosināts nu jau kriminālprocess par sprieduma ignorēšanu.

«Kāpēc neņemt, ja piedāvā?»

Rajona tiesa uzklausīja trīs lieciniekus: A.Veisbergu, kā arī divus SIA Alsunga valdes locekļus un līdzīpašniekus Jāni Janevicu un Andri Kaminski (viņš arī kandidē no apvienības Par Alsungas attīstību).

J.Gornija pārstāve Ginta Mazā apšaubīja, vai kapitāldaļu pārdevēja un pircējs iesnieguši Alsungai pietiekamu informāciju. Prokurors Gints Mežiņš uzskatīja, ka uzņēmuma vadītājam nekas netraucēja vajadzīgo uzzināt no savas darbinieces, kura dzīvo Alsungā. A.Veisberga uzskata, ka nereģistrēšanas iemesls ir: «Šis nav tas cilvēks, kuram man vajadzēja pārdot savas daļas.»

Tiesnese Lūcija Rieta aizrādīja, ka vispirms vajadzējis citus īpašniekus iepazīstināt ar pirkuma līguma projektu un tikai pēc mēneša, ja viņi atsakās, pieņemt naudu no V.Kokaļa, nevis darīt to uzreiz. «Un vai ar pārdošanas summu nepārspīlējāt?» vaicāja L.Rieta. «Bet kāpēc neņemt, ja tādu piedāvā?» pretī jautāja A.Veisberga. «Varbūt citi būtu maksājuši vēl vairāk.»

Valdes locekļi – uz papīra

A.Kaminska un J.Janevica atbildes tiesā bija līdzīgas – valdē abi skaitās formāli, pienākumu nav, saimnieciskus lēmumus nepieņem. Vai noturētas valdes sēdes, neatcerējās, dokumentus arī lāgā neesot redzējuši. Pirmpirkuma tiesības viņiem neesot piedāvātas. Par kapitāldaļu pirkumu un gadiem ilgušo civiltiesvedību kaut ko zinājuši, bet sarunu līmenī, ar J.Gorniju tiekoties kāpņu telpā utt.

Uz prokurora vaicājumu, vai J.Gornijs negribēja, lai V.Kokalis kļūst par īpašnieku, A.Kaminskis atbildēja: «Droši vien. Ja jau gribētu, tad reģistrētu.» Bet J.Janevics sapratis, ka valdes priekšsēdim cena likusies par dārgu, turklāt neesot skaidrs, kas V.Kokali uzņēmumā īsti interesē. Uz G.Mazās jautājumu, vai kapitāldaļu cena šķiet adekvāta, A.Kaminskis atbildēja: «Šobrīd, liekas, atbilst tirgus cenai. Bet nezinu, cik liels ir SIA kapitāls, kas zem tām mantām slēpjas.»

Nevis tīši nedara, bet nevarot

J.Gornijs tiesā vainu neatzina. Pēc sēdes G.Mazā Kurzemniekam skaidroja, ka tā nav tīša darījuma nereģistrēšana – to nemaz nevarot izdarīt. 2010. gada martā (pusgadu pirms sprieduma, kas lika izmaiņas reģistrēt) SIA Alsunga tiesā cēlusi civilprasību, kas kapitāldaļu pirkumu apstrīd. Šī lieta vēl atrodas Augstākajā tiesā, tāpēc vienubrīd bijis apturēts arī pret J.Gorniju vērstais kriminālprocess. Pirkuma līgums joprojām neesot uzņēmumam iesniegts un neatrodoties arī krimināllietas materiālos, norāda G.Mazā.

«Lai citi nevar tikt klāt!»

Jautāts, kāpēc daļu pirkumu apstrīd, J.Gornijs atbild: «Tāpēc, ka tāda nav bijis. Pamatkapitāls ir 27 000 latu, daļas vērtība – lats, bet par 5058 daļām samaksā 105 tūkstošus! Tikai tāpēc, lai tiktu uzņēmumam klāt.» Viss esot sācies ar paju sabiedrību Alsunga, kad 10 santīmu vērtas pajas uzpirktas par 20 latiem. «Visi zina, kā tas notika 2005. gadā – Kokalis deva Veisbergai naudu, viņa pirka priekš viņa pajas. Darīja visu, lai citi nevar tikt klāt,» sašutis ir J.Gornijs.

Tolaik cits kriminālprocess ierosināts par aizdomīgo darījumu. Valsts ieņēmumu dienestā A.Veisberga šos ienākumus esot deklarējusi tikai pēc J.Gornija iesnieguma policijā. Arī toreiz likts Alsungai reģistrēt izmaiņas, bet process izbeigts uzņēmuma reorganizācijas dēļ. Nu esot otrais piegājiens. Abiem SIA valdes locekļiem gan dokumenti rādīti, apgalvo J.Gornijs, dotas pat kopijas, esot arī sēžu protokoli. «Bet kuram laukos interesē tos papīrus lasīt? Neviens jau neiedziļinās!» Divi citi liecinieki, tostarp V.Kokalis, tiesā neieradās. Nākamā sēde būs 10. septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu