C02 izmešu pieauguma dēļ pasaule nonākusi «jaunā briesmu zonā» (30)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tā kā oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā pirmo reizi cilvēces vēsturē pārsniedzis 400 daļiņas uz miljonu, pasaule nonākusi «jaunā briesmu zonā», pirmdien brīdināja ANO Klimata vispārējās konvencijas izpildsekretāre Kristiana Figeresa.

Kā skaidroja Figeresa, oglekļa dioksīda līmenim atmosfērā sasniedzot jaunu rekordu, pasaule «šķērsojusi vēsturisku robežu un nonākusi jaunā briesmu zonā».

«Pasaulei ir jāpamostas un jāsaprot, ko tas nozīmē cilvēku drošībai, cilvēku labklājībai un ekonomiskajai attīstībai,» viņa uzsvēra. «Saskaroties ar skaidrām un klātesošām briesmām, mums ir vajadzīga tāda politika, kas patiesi spēj risināt šo izaicinājumu.»

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) novērošanas centrs Havaju salās savās mājaslapā izlicis datus, ka 9.maijā oglekļa dioksīda daļiņu koncentrācija gaisā bijusi 400,03 uz miljonu.

Rezultāti liecina par atmosfēras stāvokli virs Klusā okeāna, un tie joprojām uzskatāmi par sākotnējiem, jo vēl jāveic kvalitātes kontrole un kalibrēšanas pārbaude, norādīja NOAA.

Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skolas (LSE) klimata izmaiņu un vides izpētes institūta politikas un komunikāciju direktors Bobs Vords norādīja, ka Zeme šādu ogļskābās gāzes līmeni nav piedzīvojusi miljoniem gadu.

«Zeme šādu ogļskābās gāzes līmeni atmosfērā nav redzējusi aptuveni trīs miljonus gadu, kad globālā vidējā temperatūra bija par diviem līdz trim grādiem augstāka nekā pirms industriālās revolūcijas, polārās ledus cepures bija daudz mazākas un jūras līmenis bija par 20 metriem augstāks nekā tagad,» sacīja Vords. «Mēs radām aizvēsturisku klimatu, kurā cilvēku kopienas saskarsies ar milzīgiem un katastrofāliem riskiem.»

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu