Eiropā meklē klimata saudzēšanā veiksmīgākos projektus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Komisija (EK ) klimata pārmaiņām veltītas kampaņas «Tev tīkama pasaule ar klimatu, kas tev patīk» laikā visā Eiropā, tostarp arī Latvijā, rīko konkursu par klimatam draudzīgiem un ekonomiski efektīviem risinājumiem, kas samazina kaitīgo izmešu daudzumu atmosfērā.

Patlaban kampaņas mājaslapā iesniegti 120 pieteikumi no kuriem pieci ir Latvijas pieteikumi, stāstīja EK pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka.

Konkursā, kura mērķi ir rast videi draudzīgus risinājumus un ikdienas prakses, var piedalīties kā uzņēmumi un iestādes, tā arī iedzīvotāji. Līdz 14.jūnijam projektu var pieteikt mājaslapā «http://world-you-like.europa.eu»,bet pēc tam visā Eiropā sāksies iedzīvotāju balsošana, izvēloties veiksmīgāko projektu.

No pieteiktajiem projektiem tiks izraudzīti desmit populārākie, no kuriem žūrija, kuras sastāvā būs arī slavenais aktieris Arnolds Švarcenegers, izvēlēsies trīs Eiropas uzvarētājus, kas tiks apbalvoti šā gada oktobrī Kopenhāgenā. Žūrijas komisijas vadītāja būs klimata politikas komisāre Konnija Hēdegorda, informēja Šteinbuka.

Konkursā uzvarējušais projekts tiks popularizēts piecās valstīs. Uzvarētājas ar plakātu palīdzību tiks popularizēts tajās valstīs, kurās ir viszemākā iedzīvotāju informētība par «zaļajiem» jautājumiem.

EK pārstāvniecības vadītāja minēja, ka salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvija ir viena no zaļākajām valstīm. Patlaban portālā «draugiem.lv» tiek veikta aptauja, kurā respondentiem jānorāda, kas, viņuprāt, ir Latvija Eiropā. Lai arī aptauja joprojām turpinās, kā otra populārākā atbilde patlaban ir tā, ka Latvija Eiropā ir zaļais stūrītis.

Kampaņas «Tev tīkama pasaule ar klimatu, kas tev patīk» mērķis ir vairot sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un iespējamajiem risinājumiem. Tāpat šīs aktivitātes mērķis ir parādīt, ka ikviens var kaut ko darīt klimata uzlabošanas daļā.

Šteinbuka skaidroja, ka konkursā tiek meklēti projekti, kas sniedz reālu izmešu samazinājumu, projekti, kas ir oriģināli un uzrunājoši, kā arī tādi projekti, kas uzlabo dzīves kvalitāti un ir pielāgojami un tos var īstenot citās Eiropas Savienības valstīs.

Biedrības «homo ecos:» klimata programmas vadītāja Madara Peipiņa akcentēja, ka klimata pārmaiņas ir arvien pieaugoša problēma, kas skar un arvien biežāk un vairāk skars arī Latviju. Lai mazinātu straujās klimatu pārmaiņas, ir nozīmīgi pat vismazākie projekti un nelielas iniciatīvas, jo tās iezīmē domāšanas maiņu un ir mācīšanās pieredze gan to īstenotājiem, gan citiem cilvēkiem.

Patlaban konkursā projektu pieteicis labdarības veikals «Otrā elpa», «Papīrfabrika «Līgatne«», Skaistkalnes vidusskola Vecumnieku novadā, Valmieras bērnudārzs «Vālodzītes» un Latvijas Vides zinātņu studentu apvienība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu