Eiropai draud arvien spēcīgāks sausums un plūdi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vadošs klimata zinātnieks otrdien brīdināja Eiropu rīkoties arvien spēcīgāka sausuma un plūdu draudu dēļ, uzsverot, ka dažas klimata izmaiņu tendences ir pilnīgi skaidras, neskatoties uz variācijām prognozēs.

"Ir tādi spēcīgi reģioni kā Sibīrija, mēs zinām, kāds tur būs klimats, cits spēcīgs reģions ir Vidusjūra, jo modeļi rāda vienu un to pašu," sacīja ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) saldūdens resursu nodaļas pārskata redaktors Zbigņevs Kundzevičs. "Klimata izmaiņas Eiropā radīs divus lielus izaicinājumus ūdens jomā: arvien lielāku ūdens trūkumu Eiropas dienvidos un arvien spēcīgākus plūdus citviet. Pašreizējās ūdens resursu pārvaldes prakses varētu būt nepiemērotas, lai mazinātu klimata izmaiņu nelabvēlīgo ietekmi."

Pēc viņa teiktā, klimata izmaiņas Eiropas dienvidus ietekmēs spēcīgā nekā Eiropas ziemeļus, un jau pastāv pierādījumi, ka karstākais laiks un ilgāki sausuma periodi noved pie ūdens trūkuma, kaitē lauksaimniecībai, par 20-50% samazina hidroelektrostaciju saražoto elektrību un padara blīvāku ūdens piesārņojumu.

Taču līdz ar sasilšanu arī intensīvākas kļūst lietavas, vairojot pēkšņu vasaras plūdu draudus, kādus 2002.gadā piedzīvoja Austrumeiropa.

"Simtgades plūdi var kļūt par piecdesmitgades vai divdesmitgades plūdiem," norādīja Kundzevičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu