IAEA: Fukusima un Černobiļa ir "absolūti atšķirīgas"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Japānas mēnesi ilgā Fukusimas atomelektrostacijas (AES) krīze ir "absolūti atšķirīga" no 1986.gada Černobiļas katastrofas, kaut arī starptautiskajā atomkrīžu skalā tām dots vienāds novērtējums, otrdien sacīja ANO Atomenerģijas aģentūras (IAEA) amatpersona Deniss Florijs.

"Fukusima un Černobiļa ir ļoti atšķirīgas," preses konferencē aģentūras galvenajā mītnē Vīnē sacīja Florijs, kurš IAEA vada atomdrošības nozari. "Šis ir absolūti atšķirīgs negadījums."

Otrdien Japāna vērtējumu Fukusimas AES krīzei paaugstināja uz starptautiskās kodoldrošības skalas (INES) maksimālo - septīto - atzīmi. Šāds vērtējums savulaik tika arī dots Černobiļas katastrofai.

Atbilstoši Japānas aprēķiniem kopējā radiācijas noplūde Fukusimas AES ir 370 000 terabekereli, bet Černobiļā tā bija 5,2 miljoni terabekerelu, norādīja Florijs.

Černobiļas katastrofu izraisīja cilvēka kļūda un konstrukcijas nepilnības, bet Fukusimas krīzi - bezprecedenta stipruma zemestrīce un cunami. Turklāt Fukusimas AES darbs tika automātiski apturēts, bet Černobiļas reaktors darbojās.

"Negadījumu mehānika ir ļoti atšķirīga," uzsvēra amatpersona.

Černobiļas reaktoram nebija dzelzsbetona korpusa, bet Fukusimā tāds ir, un tas nav izpostīts pat pēc vairākiem sprādzieniem.

Černobiļas sprādziena rezultātā liela radiācija nonāca augstu atmosfērā, "izplešoties pa visu pasauli".

Turpretī visi Fukusimas reaktori tika izslēgti zemestrīces laikā, un pašā reaktora korpusā sprādzienu nav bijis.

Japānas dienesti būtu rīkojušies tāpat, arī ja INES atzīme būtu paaugstināta agrāk.

"Novērtējums neizmaina to, ko viņi ir darījuši evakuācijas, cilvēku izmitināšanas, uzraudzības un ekoloģijas jomā," norādīja eksperts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu