Tokijā jauna zemestrīce; noteikta augstākā kodolbriesmu pakāpe

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas galvaspilsētas Tokijas apkārtni šorīt satricināja 6,3 baļļu zemestrīce, kurā, saskaņā ar CNN ziņām, bojā gājuši vismaz seši cilvēki. Vienlaikus saņemtas ziņas par ugunsgrēku AES "Fukusima - 1", bet kodolbriesmu pakāpe šajā AES paaugstināta no 5. līdz 7. kategorijai. Tā pašlaik atbilst Černobiļas līmenim. Tomēr liesmas ir izdevies ātri apdzēst un incidents nav tieši saistīts ar šā rīta zemestrīci.

Ilgāk nekā parasti apturēta Tokijas metro darbība

Zemestrīces epicentrs šoreiz atradies 13,1 kilometra dziļumā Klusajā okeānā pie Boso pussalas, 77 kilometrus uz austrumiem no Tokijas. Japānas galvaspilsētas centrā pazemes svārstības bija jūtamas plkst. 8.08 pēc vietējā laika (plkst. 2.08 pēc Latvijas laika).

Tokijā ilgāk nekā parasti pēc zemestrīces tika pārbaudītas metro līnijas, kas jau radījis sarežģījumus rīta satiksmē. Naritas starptautiskajā lidostā skrejceļu pārbaude aizņēmusi salīdzinoši neilgu laiku.

Uzreiz pēc zemestrīces tika izsludināti cunami draudi, taču tie drīz atcelti.

Deg akumulatoru bloks AES tehniskajās telpās

Šā rīta zemestrīce neizraisīja jaunus postījumus Japānas kodolspēkstacijās. Ugunsgrēks AES "Fukusima - 1", ko izdevies ātri apdzēst, nav bijis saistīts ar šo pēdējo dabas stihiju.

Ugunsgrēks ar atklātu liesmu plosījies stacijas ceturtajā energoblokā, kur deguši akumulatoru bloki tehniskajā telpā. Liesmas plkst.6.38 pēc vietējā laika pamanījis kāds līdzās esošais strādnieks, tādēļ tās ātri izdevies apslāpēt.

Trauksmes līmenis paaugstināts radiācijas dēļ

Trauksmes līmeņa paaugstināšana "Fukusima - 1" nav tieši saistīta ar šā rīta incidentu. Tai par pamatu kļuvuši radioaktīvā fona mērījumi. Speciālisti ir aprēķinājuši, ka pirmajās dienās pēc katastrofas atmosfērā iepludinātā radio aktīvā joda-137 daudzums pārsniedzis 10 tūkstošus tera bekerelu stundā, kas atbilst 7. līmenim pēc astoņu ballu INES skalas.

Foto: AFP/LETA

Šā rīta ugunsgrēku kopīgiem spēkiem apdzēsa Japānas militārie ugunsdzēsēji, un radiācijas līmeni tas tiešā veidā nav ietekmējis.

Jāpiebilst, ka šis ir tikai otrais gadījums cilvēces vēsturē, kad tiek izsludināts septītais maksimālais kodoldraudu līmenis. Iepriekšējo reizi tas notika pirms 25 gadiem Černobiļas atomelektrostacijā.

No Fukusimas noplūduši 10% Černobiļas radiācijas

Japānas Kodoldrošības aģentūras eksperti aplēsuši, ka līdz šim brīdim no avarējušās Fukusimas AES izplūduši 10% tā radiācijas daudzuma, kāds savulaik noplūda no Černobiļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu