Latvietis, kurš skrēja Bostonā: tas varēja notikt arī ar mani (119)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bostonā notikušais maratons uzskatāmi apliecina – terorakti publiskos pasākumos ir pārāk viegli iespējami, telefonintervijā ar TVNET atzīst ASV dzīvojošais latvietis Andis Vītoliņš, viens no traģisko sacensību dalībniekiem.

Ņujorkas apkārtnē dzīvojošais valmierietis ar skriešanu nodarbojas jau ilgāku laiku. Brīdī, kad netālu no finiša līnijas nogranda sprādziens, nogalinot trīs un ievainojot vēl vairāk nekā 140 cilvēkus, viņš bija beidzis sacensības un mēroja ceļu mājup ar auto.

«Man piezvanīja paziņa, pie kā biju pavadījis iepriekšējo nakti pirms maratona, un prasīja, vai viss kārtībā. Teicu, ka esmu jau ārpus Bostonas,» sazvanīts savā dzīvesvietā, telefonsarunā TVNET atminas Vītoliņš.

«Kad uzzināju, kas noticis, man palika visai grūti ap sirdi. Tas varēja notikt ar jebkuru, kas tur skrēja. Arī ar mani.»

Pēcāk viņš saņēmis neskaitāmus zvanus no pārējiem draugiem un paziņām, kuri vēlējušies pārliecināties vai viss kārtībā. Šobrīd sprādziena atskaņas ir sasniegušas arī citas ASV pilsētas un sagaidāms, ka drošības jautājumiem atkal tiks pievērsta pastiprināta uzmanība. Viņš novērojis, ka policistu skaits sabiedriskās vietās patlaban ir lielāks nekā ierasts.

Apmeklējot klātienē Nacionālās basketbola asociācijas vai Nacionālās hokeja līgas spēles, Vītoliņš pārliecinājies, ka tur drošības organizācija ir līmenī, taču ir kritisks pret šāda veida sacensībām, norādot, ka «jebkuru bumbu var aiznest uz jebkurieni». Šis gadījums kārtējo reizi apliecina, ka drošībai publiskos pasākumos jāpievērš īpaši stingra uzmanība.

«Tas ir tāds kā 11.septembra atkārtojums, tikai šoreiz vērsts pret sportistiem,»

viņš secina. Notikušais terora akts gan nav mainījis attieksmi pret skriešanu. Vītoliņš, kurš piedalījies trijos Ņujorkas, divos Bostonas maratonos, kā arī daudzos pusmaratonos, apliecina, ka sacensībās (vēl viena viņa aizraušanās ir orientēšanās) plāno startēt arī turpmāk.

Bostonas maratonā nogrand divi sprādzieni

TVNET jau vēstīja, ka pirmdien ASV pilsētas Bostonas maratona laikā notika divi sprādzieni, prasot trīs cilvēku upurus un ievainojot vēl 140. Abi sprādzieni nogranda ar dažu sekunžu intervālu ielas pretējās pusēs. Viens sprādziens noticis blakus sporta preču veikalam, bet otrs – pie skatītāju tribīnes. Sprādzieni notika vairāk nekā divas stundas pēc tam, kad pirmais no aptuveni 27 000 maratona dalībnieku bija šķērsojis finiša līniju.

ASV Senāta Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāja senatore Diāna Feinšteina apstiprināja, ka, pēc visa spriežot, šajā gadījumā runa ir par terorismu. Izmeklēšanas vadību ir uzņēmies ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB). Izmeklētāji izplatījuši rīkojumu vietējai policijai meklēt «tumšādainu vai melnādainu vīrieti», kas varētu būt saistīts ar sprādzieniem, vēsta CNN. Vīrietis ar melnu mugursomu plecos centies iekļūt aizliegtajā zonā tikai apmēram piecas minūtes pirms sprādzieniem.

Bostonas ugunsdzēsēju dienesta vadītājs informējis CNN, ka varas iestādes ir atradušas arī vismaz vienu nesprāgušu spridzekli. Televīzijas kanāls NBC iepriekš ziņoja, ka Bostonā esot uzieti vairāki nesprāguši spridzekļi.

Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu