«Dailes» aktieri strādā uz izdegšanas robežas (137)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Gunārs Janaitis

Pēdējā laikā Dailes teātra kolektīvu skārušas pārmaiņas, un sagaidāms, ka tuvākajā nākotnē uz tā skatuves vairs neredzēsim atsevišķus iemīļotus aktierus. Par patiesajiem rīcības motīviem skatuves mākslinieki izvēlas varonīgi klusēt, tomēr viedokļi par lielo garīgo un intelektuālo slodzi, saņemot neadekvāti mazu atalgojumu šādai profesijai, izskan arvien skaļāk. Kultūras ministrija pagaidām tikai plāta rokas un mierina ar sagatavotiem priekšlikumiem Finanšu ministrijai dotāciju palielināšanai.

Nesen atlūgumu uzrakstījusi aktrise Ieva Pļavniece, bet intervijā žurnālam «SestDiena» par gatavošanos ņemt pauzi profesionālajā karjerā paziņojusi Rēzija Kalniņa. Andris Bērziņš, kurš no teātra aizgāja pirms kāda laika, izteicis prognozi – lielās noslodzes dēļ «Dailes» skatuvi varētu pamest vēl kāds no aktieriem.

TVNET sazinājās ar Pļavnieci, lūdzot sīkāk paskaidrot lēmuma motīvus. Aktrise uzsvēra, ka principiāli ar medijiem par šo jautājumu nerunās, un citos izdevumos citētos ierakstus no sociālajiem tīkliem sauca par nepareizu interpretāciju. Vēloties uzzināt ko vairāk par iekšējo mikroklimatu, sazinājāmies ar vairākiem «Dailes» trupas aktieriem, taču arī viņi atteicās komentēt norises teātrī.

Dailes teātra direktors Andris Vītols sagatavotajā elektroniskajā atbildē TVNET norādīja - aiziet no teātra bijusi pašas aktrises izvēle.

Runājot par aktieru noslodzi, viņš to skaidro ar samazinātajām valsts dotācijām teātrim: «Kamēr valsts finansējuma apjoms ir tāds, ka 65% no kopējiem ienākumiem ir jānopelna pašam teātrim, gan aktieriem, gan visam tehniskajam personālam ir jāstrādā ar maksimālu atdevi, tāpēc varu teikt, ka Dailes teātrī ir labākie un pašaizliedzīgākie aktieri un tehniskie darbinieki.»

Teātra direktors stāsta, ka atbilstoši likumdošanai notiek stundu uzskaite un «Daile» cenšas sabalansēt 160 stundas mēnesī, lai radītu aktieriem vienmērīgu slodzi. Teātra aktieru atalgojums tiek veidots pēc principa pamatalga+nospēlēto lomu svarīgums. Pēc viņa teiktā, vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas ir 600 latu. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atrodamā algu kalkulatora aprēķiniem iznāk, ka realitātē Dailes teātra aktieris uz rokas saņem vidēji 433 latu mēnesī. Bijušais teātra aktieris Bērziņš norāda, ka skatuves mākslinieki papildus piepelnījušies visos laikos, taču šobrīd neapmierinātību rada pārāk lielā slodze pamatdarbā.

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša atzina, ka finansiālais stāvoklis nav apmierinošs nevienam no Latvijas teātriem. Kultūras ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus, ko virzīt Finanšu ministrijai, – tie paredz dotāciju palielināšanu visiem valsts teātriem. Konkrētu skaitli, par cik paredzēts dotāciju palielinājums, gan viņa nevarēja nosaukt.

Kāds anonīms avots sarunā ar TVNET pauda viedokli, ka atšķirībā no Jaunā Rīgas teātra, kur aktieriem tiek maksāts pieklājīgs atalgojums, «Dailē» pārāk liela daļa naudas tiek ieguldīta birokrātiskajā aparātā un cieņa pret skatuves māksliniekiem nepastāv. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc «Dailes» kolektīvam jau ilgāku laiku ir problēmas ar saliedētību.

Komentāri (137)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu