Fukušimas AES avārijā 20 strādnieki cietuši no radiācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā Fukušimas atomelektrostacijas (AES) avārijā ievainots 21 cilvēks, 20 bijuši pakļauti pārmērīgai radiācijai un vēl divi pazuduši bez vēsts, ceturtdien Vīnē paziņoja ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA). 11 strādnieki pirmdien ievainoti sprādzienā trešā bloka reaktorā, četri cilvēki - pirmajā blokā un vēl viens cilvēks guvis smagus radiācijas apdegumus.

Japānas amatpersonas apliecināja, ka vienam strādniekam konstatēti kāju kaulu plīsumi.

Divi cilvēki "pēkšņi saslimuši" un vēl 17 citiem konstatēts neliels radiācijas izraisīts sejas apdegums. Diviem policistiem tiek veiktas attīrošas procedūras, speciālisti uzrauga vairāku ugunsdzēsēju veselības stāvokli.

Tostarp Austrijā vides ministrs Nikolauss Berlakovičs Briselē sacīja, ka tiek veiktas pārbaudes, vai no Japānas ievestie pārtikas produkti nav radiācijas saindēti. No Eiropas Komisijas šajā jautājumā visām savienības atbildīgajām institūcijām izsūtītas instrukcijas.

"Cilvēki uz to var paļauties," sacīja Berlakovičs.

No Japānas uz Eiropu nelielos daudzumos tiek ievesti dārzeņi. Tiek importētas arī zivis un gliemeži. Neviens kuģis patlaban nav ceļā uz Eiropu no Fukušimas, un patlaban tur nav ražas sezona, skaidroja Eiropas Savienības veselības komisārs Džons Dalli. Kaut arī lidsabiedrība "Austrian Airlines" (AUA) turpina lidojumus uz Tokiju, lidmašīnu apkalpes nenakšņo Japānas galvaspilsētā, bet gan Seulā, Dienvidkorejā. Arī austriešu lidmašīnu uzpildīšana ar degvielu vairs nenotiek Tokijā.

Japānai ir divas diennaktis, lai novērstu kodolkatastrofu

Francijas eksperti nāca klajā ar pesimistiskām prognozēm par to, cik veiksmīgi būs drošības pasākumi, lai novērstu jaunu radioaktīvu izmešu nonākšanu atmosfērā no "Fukušima 1" AES.

Pesimistiskākas prognozes nekā viņu Japānas kolēģi par AES notiekošo snieguši arī amerikāņu speciālisti. Arvien biežāk Japānas virzienā izskan kritika par to, ka situācija AES kļūst nekontrolējama, raksta "Daily Telegraph".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu