Fukušimas reaktors nav hermētiski noslēgts; notikusi zemestrīce (498)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien noticis kārtējais sprādziens "Fukušima 1" atomelektrostacijā - šoreiz stacijas otrajā energoblokā. Pēc sprādziena radiācijas līmenis pārsniedzis gada pieļaujamo normu trīs reizes. Lielas bažas raisa situācija teritorijā ap ceturto dzesētāju - tur eksplodējis ūdeņradis, izraisot ugunsgrēku. Tikmēr Francijas Kodoldrošības pārvalde otrdien brīdina, ka pēc sprādzieniem AES otrais reaktors vairs nav hermētiski noslēgts. Pie tam otrdien Japānā notikusi vēl viena sešas balles stipra zemestrīce, taču par postījumiem ziņu nav.

ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) otrdien atzina, ka Fukušimas atomelektrostacijā (AES) sprādzienā "varētu būt cietis" viena reaktora primārais karkass.

"Pēc sprādzieniem abos blokos - pirmajā un trešajā - primārie karkasi abos blokos, kā ziņots, nav cietuši."

"Tomēr sprādziens, kas izraisījās 14.martā plkst.4.25 pēc universālā koordinētā laika (plkst.6.25 pēc Latvijas laika) Fukušimas-Dajiči otrajā blokā varētu būt ietekmējis tā primārā karkasa monolītumu," teikts IAEA paziņojumā.

Visi trīs sprādzieni izraisījušies ūdeņraža gāzes uzkrāšanās rezultātā, norādīja aģentūrā.

"IAEA ir noraizējusies par Fukušimas-Dajiči AES statusu, kur turpinās jūras ūdens injicēšana, lai atdzesētu pirmo, otro un trešo bloku. Turpinās centieni atjaunot enerģiju visam Dajiči kompleksam," norādīts paziņojumā.

IAEA informē, ka ugunsgrēks izlietotās kodoldegvielas krātuvē atmosfērā raida radioaktīvus izmešus.

"Japānas varasiestādes šodien informēja IAEA, ka ceturtā reaktora izlietotās kodoldegvielas krātuvē izcēlies ugunsgrēks un atmosfērā tieši nonāk radioaktīvi izmeši," teikts aģentūras paziņojumā.

Foto: AFP/LETA

Radiācijas draudi sestajā pakāpē

Francijas Kodoldrošības pārvalde (ASN) situāciju zemestrīces bojātajā Fukušimas atomelektrostacijā novērtējusi ar sesto pakāpi starptautiskajā septiņu kategoriju skalā.

Piemēram, Černobiļas katastrofa bija novērtēta ar augstāko - septīto pakāpi.

Vēja dēļ radiācija izplatās Klusajā okeānā

Vēji šobrīd radioaktīvās vielas no Japānas izkliedē virs Klusā okeāna, neapdraudot ne Japānu, ne citas reģiona valstis, ziņo ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO).

Tomēr WMO arī atzina, ka laikapstākļi var mainīties, tādēļ organizācija rūpīgi pārbauda satelīta un citus datus, jo WMO nevar precīzi prognozēt laiku vairāk nekā divām, trīs dienām. "Šobrīd visi [vēji] virzās prom no krasta, tādēļ nerada sekas Japānai un tai tuvu esošajām valstīm," teica WMO Katastrofu risku samazināšanas nodaļas vadītāja Marjama Golnaragi.

Elektrības krīze

Šobrīd visu Japānas atomelektrostaciju darbība apturēta un varas iestādes izsludinājušas visaptverošus elektroenerģijas patēriņa ierobežojumus.

Cilvēkiem, kuri vēl palikuši ap atomelektrostaciju 20 kilometru rādiusā noteiktajā slēgtajā zonā, tā nekavējoties jāpamet, bet tie, kuri dzīvo desmit kilometru platā teritorijā ap slēgto zonu, aicināti neatstāt ēkas.

Foto: AFP/LETA

Situācija dramatiska

Zemestrīcēs un cunami cietušie rajoni ir pilnībā sagrauti. Bojā gājušo skaits, pēc oficiālajiem datiem, pieaudzis līdz 2400 cilvēkiem. Vairāk nekā 500 tūkstoši evakuēti.

Daudzviet valstī trūkst dzeramā ūdens, elektrības un sakaru. Daudzas apdzīvotās vietas ir sasniedzamas vien ar gaisa satiksmi.

Visā valsts teritorijā akūti trūkst degvielas.

Pēc jaunākās informācijas, Japānas valdība pieņēmusi lēmumu atvērt rezerves degvielas krājumus - tie ir astoņi miljoni barelu naftas. Taču arī šāds apjoms spēs nodrošināt ar enerģiju vien uz dažām dienām.

Foto: AFP/LETA

Radiācija pārsniedz normu arī galvaspilsētā Tokijā

Japānas galvaspilsētā Tokijā, kura atrodas 250 kilometru uz dienvidrietumiem no Fukušimas, otrdienas rītā tika konstatēts radiācijas līmenis, kas ir augstāks par normālo, tomēr tas nav uzskatāms par bīstamu cilvēku veselībai, paziņoja pašvaldības amatpersona.

Japānas valdība otrdien brīdināja, ka radiācijas līmenis pie piektdien notikušās zemestrīces skartās Fukušimas 1.atomelektrostacijas (AES) tagad ir kaitīgs cilvēku veselībai. Par to tika paziņots pēc otrdien notikušiem diviem sprādzieniem šīs AES reaktoros.

Krievija gatava evakuēt iedzīvotājus

Krievija otrdien paziņoja, ka ir gatava evakuēt karavīrus un civiliedzīvotājus no Klusā okeāna Kuriļu arhipelāga un Sahalīnas salas, ja radiācijas draudi no zemestrīces izpostītās Japānas palielināsies.

Evakuētos cilvēkus ar militārajiem kuģiem un lidmašīnām nogādās Krievijas kontinentālajā daļā Vladivostokā un Habarovskā.

Komentāri (498)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu