Japānas AES nedraudot Černobiļas liktenis (156)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kodoldegvielas stieņi zemestrīces bojātās Japānas atomelektrostacijas "Fukušima 1" otrajā reaktorā atkal nonākuši "pilnīgā saskarē" ar gaisu, vairojot bailes par iespējamo stieņu izkušanu, ziņo aģentūra "Kyodo".

Spiediens reaktorā pēkšņi pieauga, kad nejauši tika izslēgts gaisa manometrs, vēsta sabiedriskā raidorganizācija NHK.

Tas bloķēja dzesēšanas ūdens pieplūdi reaktorā, tādējādi ap plkst. 23.00 (plkst. 16.00 pēc Latvijas laika) novedot pie degvielas stieņu pilnīgas pakļaušanas gaisa ietekmei.

Maz ticams, ka Fukušimā izvērtīsies Černobiļas situācija

ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano šodien gan apliecināja, ka krīze Japānas Fukušimas atomelektrostacijā nevarētu izvērsties par ko līdzīgu Černobiļas katastrofai.

"Atļaujiet man apgalvot - iespēja, ka šis negadījums varētu pārvērsties par Černobiļai līdzīgu, ir ļoti maz ticama," preses konferencē IAEA centrālajā birojā Vīnē sacīja Amano.

Krīzi Fukušimas atomelektrostacijā neizraisīja cilvēka kļūda vai arī nepilnības stacijas uzbūvē, kā tas bija Černobiļas 1986.gada katastrofas gadījumā, bet gan "milzīga, prātam neaptverama dabas katastrofa", sacīja Amano.

Fukušimas reaktori automātiski izslēdzās līdz ar pazemes grūdieniem. Tāpēc "nav sākusies ķēdes reakcija", skaidroja IAEA vadītājs.

Turklāt Černobiļas stacijā nebija reaktora korpusa, bet Fukušimā tāds ir "un šis reaktora korpuss joprojām turas", pat pēc diviem sprādzieniem, uzsvēra Amano.

"Konstrukcija ir savādāka, un struktūra ir savādāka. To zinot, ir ļoti maz ticams, ka Fukušima izvērsīsies par tādu negadījumu kā Černobiļā," norādīja ģenerāldirektors.

Jau iepriekš viņš atzina, ka Japāna oficiāli lūgusi starptautisko aģentūru nosūtīt savus ekspertus, lai tie palīdz atrisināt krīzi valsts atomelektrostacijās, ko izraisījusi postošā zemestrīce.

"Japānas valdība šodien lūdza aģentūru nosūtīt ekspertu misiju. Mēs ar Japānu risinām sarunas par detaļām," informējot organizācijas dalībvalstu pārstāvjus, sacīja Amano.

Komentāri (156)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu