Strauji paātrinās polārās ledus segas kušana (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/kimberlykv

Grenlandes un Antarktīdas ledus segas kušanas temps "strauji palielinās", paaugstinot arī jūras līmeni, liecina otrdien publiskotais ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) finansētais pētījums.

Ledus kūst straujāk nekā prognozēts iepriekš

Rezultāti liecina, ka ledus segas kļuvušas par jūras līmeņa paaugstināšanās galveno cēloni, un tas noticis daudz ātrāk, nekā tika prognozēts iepriekš.

Un to masas zudums jūras līmeni ietekmē vairāk nekā ledus zudums kalnu virsotnēs un ledājos.

Pētījuma ietvaros tika aplūkotas izmaiņas polārajā ledus segā līdz šim ilgākajā laika posmā.

Lai pētītu izmaiņas masā, izmantoti divdesmit gadu ikmēneša satelīta mērījumi un reģionālā atmosfēras klimata dati.

Jūras līmenis būs krietni augstāks nekā prognozēts 2007. gadā

"Tas, ka ledus segas nākotnē dominēs jūras līmeņa paaugstināšanās procesā, nav pārsteigums - tās satur daudz lielāku ledus masu nekā kalnu ledāji," atzīmēja pētījuma vadošais autors, NASA Reaktīvās kustības laboratorijas un Kalifornijas universitātes pētnieks Ēriks Rignots.

"Pārsteidzoši ir tas, ka ledus segu augošais pienesums vērojams jau tagad," viņš piebilda.

Zinātnieks arī brīdināja, ka, saglabājoties pašreizējai tendencei, jūras līmenis būs "ievērojami augstāks", nekā 2007.gadā prognozēja ANO klimata izmaiņu komisija.

Pētījuma līdzautore Izabella Velikonja AFP paskaidroja, ka ledus sega savu masu zaudē, kūstot vai atšķeļoties ledus blokiem, kas ieplūst okeānā.

"Tas ir saistīts ar planētas sasilšanu, bet tā nebija pētījuma tēma. Mēs tikai novērojām izmaiņas," norādīja Kalifornijas universitātes profesore.

"Tās (ledus segas) zaudē masu - daudz vairāk, nekā mēs gaidījām," viņa piebilda.

Ledus segas zudums paātrinājies trīs reizes straujāk

Pētījums liecina, ka 2006.gadā, par kuru pieejami salīdzinošie dati par ledus zudumu kalnu virsotnēs un ledājos, Grenlandes un Antarktīdas ledus segas zaudēja pietiekami daudz savas masas, lai jūras līmenis palielinātos vidēji par 1,3 milimetriem gadā.

Gadu no gada ledus segu zudums paātrinājies trīs reizes ātrāk nekā kalnu ledāju kušana, teikts pētījumā.

"Autori secināja, ja pašreizējais ledus segu kušanas temps saglabāsies nākamās četras desmitgades, to kopīgais [masas] zudums varētu palielināt jūras līmeni par 15 centimetriem līdz 2050.gadam," prognozējuši pētījuma autori.

"Kad to pievieno prognozētajam jūras līmeņa pieaugumam par astoņiem centimetriem no ledus cepurēm un deviņiem centimetriem no okeānu termiskās izplešanās, kopumā jūras līmenis varētu palielināties pat par 32 centimetriem," teikts pētījumā.

Pētījums publicēts žurnāla "Geophysical Research Letters" marta numurā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu