Zemestrīcē Jaunzēlandē jau 75 bojāgājušie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes otrajā lielākajā pilsētā Kraistčērčā otrdien notikušajā spēcīgajā zemestrīcē ar stiprumu 6,3 balles pēc Rihtera skalas ir gājuši bojā vismaz 75 cilvēki un apmēram 300 pazuduši bez vēsts, trešdien paziņoja premjerministrs Džons Kī.

Policija brīdināja, ka upuru skaits vēl var pieaugt.

Zemestrīcē ir sagruvušas daudzas ēkas, un Kraistčērčas katedrāle ir zaudējusi torņa smaili. Pēc zemestrīces pilsētu satricināja daudzi pēcgrūdieni.

Lai atbrīvotu dažus izdzīvojušos no gruvešiem, glābēji bija spiesti viņiem amputēt kājas vai rokas.

Foto: AFP/LETA

Apgrūtināta glābšana pilsētas augstākajā viesnīcā

Glābšanas darbus ap pilsētas augstāko viesnīcu "Grand Chancellor" apgrūtināja tas, ka šī 26 stāvu ēka bija bīstami sasvērusies un varēja sagrūt.

Vienu brīdi tika ziņots, ka 15 cilvēki ir izglābti no telekanāla CTV sešstāvu ēkas gruvešiem, bet Jaunzēlandes ugunsdzēsēju priekšnieks vēlāk to noliedza.

Foto: AFP/LETA

Glābšanai vēl vajadzīgas vairākas dienas

Jaunzēlandes ārkārtas situāciju dienesta vadītājs Džons Hamiltons atzina, ka glābējiem var būt vajadzīgas divas vai trīs dienas, lai izglābtu visus izdzīvojušos.

Starp pazudušajiem ir 24 Japānas un divi Dienvidkorejas pilsoņi.

Otrā zemestrīce dažu mēnešu laikā

Šī ir otra zemestrīce Kraistčērčā pēdējo piecu mēnešu laikā un lielākā zemestrīce Jaunzēlandē upuru skaita ziņā kopš 7,8 ballu zemestrīces 1931.gadā, kurā gāja bojā 256 cilvēki.

Zemestrīces epicentrs atradās četru kilometru dziļumā apmēram piecus kilometrus no pilsētas. Pagājušā gada septembrī Kraistčērču satricināja 7,1 balli stipra zemestrīce, kurā nebija bojāgājušo.

Zemestrīce notika pulksten 12.51 (1.51 pēc Latvijas laika), kad pilsētas ielas un iestādes bija pilnas ar cilvēkiem. Zemestrīce septembrī bija notikusi agrā rītā, kad vairums cilvēku atradās mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu