Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ziemeļu Ledus okeāna «nāves spirāle» ietekmēs klimatu Latvijā (146)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā pasauli pāršalca pētnieku atklājums, ka pēdējo 33 gadu laikā ledus daudzums Ziemeļu Ledus okeānā ir sarucis pat par 80 procentiem. Jaunie dati apstiprina, ka Ziemeļu Ledus okeāns iegājis «nāves spirālē», kas nozīmē neatgriezeniskas klimata izmaiņas ne tikai Arktikā, bet visā pasaulē. Latvijas Hidroekoloģijas institūta direktore, vadošā pētniece Anda Ikauniece portālam TVNET apstiprināja, ka tas ietekmēs klimatu arī Latvijā.

Viņa skaidroja, ka krasas sezonālās temperatūras paaugstināšanās, kas izraisa ledus kušanu, ir tieši Zemes poliem raksturīga parādība.

Temperatūras paaugstināšanās Arktikā maina gaisa masu cirkulāciju Ziemeļu puslodē izmainītā spiediena dēļ, un tādējādi tiek uzskatīts, ka ietekmē ekstrēmu dabas parādību biežumu Ziemeļamerikā un Eiropas rietumu daļā.

«Konstatētās ātrās ledus kušanas rezultātā Arktika, kuras sniega un ledus masas pašlaik darbojas kā Saules enerģijas atstarotājs, kopā ar krāsu mainīs savu funkciju un varētu kļūt par lielāko enerģijas akumulētāju uz Zemes.

Nav gan vēl īsti skaidrs, kā izpaudīsies šī enerģijas uzkrāšanās ietekme, bet diezgan droši, ka

ūdens ar augstāku temperatūru kausēs pārējos ledājus un pamazām paaugstinās līmeni Pasaules okeānā.

Pašreizējās prognozes ir, ka Arktikas ledus varētu izkust līdz 2050. gadam, taču iespējams, ka tas notiek ātrāk.»

Ekstrēmas dabas parādības būs biežāk

Speciāliste atzina, ka pie mums, tāpat kā citur Eiropā, varētu palielināties īpatnēju un ekstrēmu dabas parādību biežums, bet, protams, ir grūti pateikt daudzumu, biežumu un veidu.

«Principā jau ietekmēšanās notiek, jo temperatūras paaugstināšanās atsevišķos Zemes apgabalos tiek reģistrēta vairāk nekā 30 gadus. Tādējādi

laika posms, par ko tiek runāts, ir mūsu šodiena un nākotne,

kurā paliek vēl daudz neskaidrā.»

Neatgriezeniskas pārmaiņas

«Domāju, ka klimata pārmaiņas ir neatgriezeniskas, jo neredzu nevienu iemeslu, kas industriālajām lielvalstīm un pārrobežu korporācijām, kuras dod vislielāko ieguldījumu siltumnīcu gāzu emitēšanā, pēkšņi liktu atteikties no iespējas pelnīt, lai novērstu klimata pārmaiņas.

Tas ir ļoti kompleksi, jo ražošanas ierobežošana vai apstādināšana tūlīt atsaucas uz cilvēku iztikas līmeni un ar to saistītajām sociālajām problēmām.»

No otras puses – Zemes pastāvēšanas vēsturē klimata krasas izmaiņas ir notikušas vairākkārt, tāpēc

pilnīgi iespējams arī variants, ka Zeme turpina savu dzīves ceļu uz nākošo pārmaiņu periodu.»

Portāls TVNET jau vēstīja, ka pēdējo 33 gadu laikā ledus daudzums Ziemeļu Ledus okeānā ir sarucis pat par 80 procentiem.

Saskaņā ar mērījumiem 2012.gada septembrī ledus daudzuma minimālais apjoms bija 3261 kubikkilometrs jeb tikai piektā daļa no attiecīgā rādītāja 1979.gadā, kas noteikts, izmantojot datus par ledus platību un datormodeļa aprēķinus.

Daudzviet izzudis pat daudzgadējais ledus

Pēdējā gadu desmitā jūras ledus apjoms Arktikā sarucis par deviņiem procentiem ziemā un 36 procentiem rudenī.

Ledus apjoma samazināšanos ietekmē gan ledus biezuma, gan tā platības sarukums.

Vairākos Ziemeļu Ledus okeāna apgabalos pilnībā izzudis daudzgadējais ledus, tā vietu aizņēmis sezonālais ledus, kas izveidojas ziemā un izkūst vasarā.

Jaunie dati apstiprina, ka Ziemeļu Ledus

okeāns iegājis «nāves spirālē», kas nozīmē neatgriezeniskas klimata izmaiņas

ne tikai Arktikā, bet arī visā pasaulē. Ledus trūkums Ziemeļu Ledus okeānā nozīmē, ka okeāns uzkrāj vairāk siltuma, kas savukārt, iespējams, izraisa vairāk ekstrēmu dabas parādību, tostarp spēcīgas sniega vētras, plūdus, aukstuma un karstuma viļņus.

Uz augšu