2010.gads pasaulē bijis viens no siltākajiem vēsturē (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

2010.gada globālā vidējā gaisa temperatūra bijusi 0,53 grādus augstāka par 1961.-1990.gada vidējo rādītāju, tādējādi pērnais gads uz Zemes virsmas bijis tikpat silts kā rekordsiltais 1998. un 2005.gads, teikts ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Atšķirība starp šiem gadiem ir statistiski nenozīmīga - saskaņā ar galīgajiem datiem 2010.gada vidējā gaisa temperatūra pasaulē bija 0,01 grādu augstāka nekā 2005.gadā un 0,02 grādus augstāka nekā 1998.gadā. Lai aprēķinātu globālo vidējo temperatūru, izmantoti gan dati no novērojumu stacijām uz sauszemes un jūrās, gan dati no satelītiem.

Uzsverot, ka desmit siltākie gadi novēroti pēc 1998.gada un ka Arktikas ledāju platība pērnā gada decembrī bija zemākā kopš novērojumu sākšanas, Pasaules Meteoroloģijas organizācija atkārtoti pauž nostāju, ka turpinās globālā sasilšana.

Tomēr ne visi klimatologi un meteorologi tam piekrīt. Meteorologu organizācijas "Accuweather" vadošais speciālists Džo Bastardi skaidro, ka globālās temperatūras paaugstināšanos 2010.gadā izraisīja spēcīga "El Ninjo" parādība - Klusā okeāna ūdens virsmas temperatūras pieaugums. Ja būtu vērojama būtiska globālā sasilšana, katram nākamajam "El Ninjo" vajadzētu izraisīt ievērojami lielāku temperatūras paaugstināšanos, bet tas nav novērots.

Turklāt, atsaucoties uz jaunākajiem satelītu datiem, "Accuweather" speciālists informē, ka no 2010.gada otrās puses globālā vidējā temperatūra piedzīvo straujāko kritumu kopš šādu novērojumu sākšanas 1979.gadā. Straujo temperatūras kritumu izraisa "La Ninja" - pretēja parādība "El Ninjo". Bastardi ir pārliecināts, ka globālo sasilšanu izraisīja Klusā okeāna cirkulācijas izmaiņas, dabiska cikla siltā fāze, bet tagad sākusies šī cikla aukstā fāze, tāpēc sasilšanu ir nomainījusi atdzišana, kas turpināsies vismaz divus gadu desmitus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu