Pētījumā par klimata izmaiņām pieļautas rupjas kļūdas (56)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aisbergs. Ilustratīvs attēls.
Aisbergs. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/LETA

Pētījums par klimata izmaiņu ietekmi, prognozējot vidējās gaisa temperatūras pieaugumu par 2,4 grādiem pēc Celsija un plaša mēroga pārtikas deficītu jau nākamo desmit gadu laikā, satur nopietnas kļūdas, trešdien atzina zinātnieki.

Kļūdainais pētījums plaši citēts visā pasaulē

Neprecīzais pētījums bija ievietots Amerikas Zinātnes progresa savienības (AAAS) mājalapā, un par to rakstīja virkne ziņu aģentūru.

Taču AAAS pētījumu atsauca, pamatojoties uz ekspertu atzinumu par kļūdaino pētījumu metodi.

Kā skaidro klimata pētnieks Rejs Veimans, pētījumā pieļauta nopietna kļūda, jo līdzsvara temperatūra sajaukta ar pagaidu temperatūras pieaugumu.

Viņš arī atklāj, ka par nepilnībām pirms pētījuma publicēšanas brīdināta arī tā autore - Argentīnā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Universālais ekoloģijas fonds" (UEF) pārstāve Liliāna Hisasa. Tomēr viņa vien atteikusi, ka ir jau par vēlu ko mainīt.

Pētījuma līdzautors ir Nobela prēmijas laureāts zinātnieks Osvaldo Kansiani, kurš iesaistīts daudz kritizētajā ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijā (IPCC).

Par atsauktā pētījuma pamatu ņemts 2007.gadā publiskotais IPCC ceturtais novērtējums.

No dramatiskajām prognozēm atkāpties negrasās

Tikmēr sabiedrisko attiecību uzņēmums, kas UEF uzdevumā izplatīja informāciju par pētījumu, jau paziņojis, ka fonds neatkāpjas no saviem secinājumiem un drīzumā nāks klajā ar paziņojumu.

Pētījumā secināts, ka

iedzīvotāju skaita straujais pieaugums apvienojumā ar klimata izmaiņu sekām nākamajos desmit gados var radīt pasaules mēroga pārtikas trūkumu.

ASV, Ķīna, Etiopija un daļa Ziemeļeiropas ir starp tām izredzētajām zemēm, kas, pateicoties nokrišņu daudzuma un temperatūras izmaiņām, domājams, spēs izaudzēt vēl vairāk labības.

Tomēr pētījumā secināts, ka ar šo valstu saražoto nepietiks pasaules mēroga bada remdināšanai un labības cenas pieaugs, trūkstot trim no četrām galvenajām labības šķirnēm.

Pētījuma prognozes balstītas uz ANO 2007.gadā publicētajiem datiem par klimata izmaiņām un paredz, ka 2020.gadā planēta būs vismaz par 2,4 grādiem pēc Celsija siltāka nekā pašreiz.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu