Sākas pilnmēness. Kā tas ietekmē veselību? (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc Mēness kalendāra naktī uz ceturtdienu sākas pilnmēness. Speciālistiem ir dažādi viedokļi par mēness fāžu ietekmi uz cilvēku dzīvi un veselību. Portāls TVNET apkopoja dažādu nozaru pārstāvju vērtējumus par šo tēmu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta vadošais pētnieks, matemātikas doktors Andris Buiķis, kurš interesējas arī par ezotēriskām lietām, intervijā portālam TVNET sacīja, ka pilnmēness ietekmē cilvēkus. Šai laikā var īpaši saasināties dažādas nervu sistēmas problēmas.

Pēc profesora teiktā, statistika no visas pasaules ātro medicīnisko palīdzību dienestiem apliecina, ka pilnmēness periodos ārkārtīgi pastiprinās visādas garīgās novirzes.

Dakteris: izsaukumu skaits ir lielāks, bet nedaudz

Savukārt Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihiatrs Alberts Meščerjakovs, kurš kā mediķis strādā jau vairāk nekā 20 gadu, sarunā ar portālu TVNET sacīja: "Es nevaru pārliecinoši un atbildīgi pateikt, ka pilnmēness laikā būtu vairāk izsaukumu saistībā ar psihiatriju."

Viņš lēsa, ka izsaukumu skaits šai laikā varētu pieaugt par dažiem procentiem, taču tas noteikti nesasniedz 10-15%.

"Runā jau daudz par šo tēmu, taču neesmu lasījis nevienu zinātnisku pētījumu ne latviski, ne svešvalodā, ka pieaugtu pašnāvību mēģinājumu skaits vai citādu psihisko problēmu apjoms."

Daudz cilvēku ir atkarīgi no laika ziņām

Dakteris vērsa uzmanību, ka daudz cilvēku ir meteoatkarīgi. Tas nozīmē, ka viņi lasa laika ziņas avīzēs, skatās tās pa televizoru, un, dzirdot, ka gaidāma nelabvēlīgā laika prognoze, jau noskaņo sevi uz slikto, piemēram, veselības problēmām.

Daļa psihiatrijas pacientu zina mēness fāzes divus mēnešus uz priekšu.

"Viņi paši sevi noskaņo."

Par mēness fāžu ietekmi uz cilvēku veselību rakstīts gan romānos, gan par to runā "tauta tramvaja pieturā". Tāpat horoskopu aprakstos brīdina, ka pilnmēness laikā jābūt uzmanīgiem un piesardzīgiem, psihiatrs atgādināja, taču vēlreiz norādīja, ka statistika neuzrāda pārliecinošu izsaukumu kāpumu pilnmēness laikā.

Ne vienmēr sliktuma brīdī meklē ārstu

Ārsts arī norādīja, ka ne jau vienmēr diena, kurā psihiski slimais vēršas pēc palīdzības, ir tā, kurā viņam palicis slikti.

Dažkārt slimnieks līdz mediķu saukšanai mokās vairākas nedēļas.

Kad pats vairs nevar izciest vai arī kad tuvinieki uzstāj, viņš beidzot sauc ātro palīdzību. "Ja šodien ir pilnmēness un viņš izsaucis ātro palīdzību, tas nenozīmē, ka viņam arī šodien palicis slikti."

Statistikā neapkopo datus, kad cilvēkam palicis slikti, bet gan, kad viņš vērsies pie ārsta. "Ja cilvēkam ir akūts apendicīts, viņš jau tūdaļ pat vai sliktākajā gadījumā rīt no rīta sauc "ātros", taču psihiatrijas pacienti mēdz novilkt vairākas dienas, pat nedēļas." Turklāt tā rīkojas ne tikai pirmreizējie pacienti, kuriem trūkst pieredzes, bet arī tādi, kuri slimnīcā bijuši jau vairākas reizes.

"Kad jautāju, kādēļ viņi nav saukuši ātros vai braukuši uz slimnīcu, viņi atbild - domājuši, ka pāries." Tā rīkojas arī pacienti, kuri pirms tam jau astoņas reizes ārstējušies slimnīcā un zina, ka pats no sevis nepāries.

Nedaudz vairāk izsaukumu

Arī ātrās palīdzības Komunikācijas nodaļas speciāliste Laura Bundule sarunā ar dienesta dispečeriem noskaidroja, ka nevis tieši pilnmēness laikā, bet nedaudz pirms tā saasinās pacientu psihiatriskās veselības problēmas.

"Taču tas nekādā ziņā nav zinātniski pamatots, tie ir tikai mediķu ikdienas darba novērojumi," Bundule teica sarunā ar portālu TVNET.

Kopumā ātrās palīdzības mediķi nevilktu paralēles starp mēness fāzēm un pacientu aktivitāti. Ik dienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti dodas palīgā 1300-1400 cilvēkiem. Turklāt vēl daudz cilvēku dienestā saņem telefoniskas konsultācijas. "Šādi analizēt datus ir gandrīz neiespējami," Bundule teica.

Savukārt Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Sarmīte Skaida intervijā portālam TVNET pastāstīja, ka nodaļas māsiņas savulaik bija novērojušas sakarību starp pacientu skaitu nodaļā un mēness fāzēm.

Māsiņas secinājušas, ka pilnmēness laikā labāk nedežurēt.

Pēc māsiņu novērojumiem, pilnmēness laikā nodaļā ārstējās vairāk no alkohola un narkotikām atkarīgo pacientu.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu