Mozambikā plūdi apdraud 50 000 cilvēku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mozambikas varasiestādes otrdien apsver iespēju evakuēt 50 000 cilvēku, kurus apdraud plūdi valsts dienvidos, paziņojis ANO Bērnu fonds (UNICEF).

Kopš lietus sezonas sākuma oktobrī Mozambikā plūdos gājuši bojā jau 35 cilvēki, un astoņās lielākajās upēs ūdens līmenis pārsniedzis trauksmes slieksni.

«Trauksmes līmenis ir pieci metri. Vakar tika sasniegti seši metri. Ja tas pacelsies vēl par vienu metru, tas radīs lielu problēmu,» norādīja vietējais UNICEF avārijas situāciju speciālists Hanočs Barlevi.

Ja īstenosies šis scenārijs, plūdi skars aptuveni 50 000 cilvēku, viņš piebilda.

Mozambika piedzīvo spēcīgāko lietus sezonu kopš postošajiem plūdiem 2000.gadā, kad dzīvību zaudēja aptuveni 800 cilvēku.

Lai novērstu līdzīgas traģēdijas atkārtošanos, valdība ir izstrādājusi smalku katastrofas vadības sistēmu, aģentūrai AFP norādīja Barlevi.

Spēcīgās lietavas pārpludinājušas upes arī kaimiņvalstīs.

Mozambikas teritorijā atrodas deviņu lielu upju baseini. Un, lai gan pēdējo dienu laikā lietus ir pierimis, situācija var saglabāties bīstama vēl vairākas dienas.

«Diemžēl vienmēr jūtamas sekas no visa reģiona (..). Lietus pierimst, bet sekas nāk pāris dienas vēlāk,» norādīja Barlevi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu