Ūdens līmenis jūrās ceļas par 60% straujāk nekā prognozēts (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ūdens līmenis pasaules jūrās ceļas par 60% straujāk, nekā prognozējusi ANO Starpvaldību komisija klimata izmaiņu jautājumos, teikts trešdien publicētā pētījumā.

Trīs zinātnieku grupa konstatējusi, ka ūdens līmenis jūrās pašlaik ceļas par vidēji 3,2 milimetriem gadā, teikts žurnālā «Environmental Research Letters» publicētajā pētījumā.

ANO Starpvaldību komisija klimata izmaiņu jautājumos (IPCC) 2007.gadā prognozēja, ka šogad ūdens līmenis jūrās celsies par 2 milimetriem gadā. Šī prognoze balstījās uz informāciju, kas iegūta no 1993. līdz 2003.gadam.

Pētījuma rezultāti saskan ar plaši pārstāvētu viedokli, ka līdz gadsimta beigām ūdens līmenis jūrās pacelsies par apmēram vienu metru, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja viens no pētījuma autoriem Grants Fosters no ASV firmas «Tempo Analytics».

Viņš atzina, ka šāda ūdens līmeņa celšanās apdraud simtiem miljonu cilvēku Bangladešā un citās valstīs, kuru dzīvesvieta atrodas ne augstāk par vienu metru virs jūras līmeņa, un var novest pie kariem un citiem konfliktiem. Lielās piekrastes pilsētās kā Ņujorka tā var nodarīt tādus postījumus kā nesen piedzīvotais orkāns «Sendija».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu