Jaunzēlandē noticis Tongariro vulkāna izvirdums (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunzēlandes Ziemeļsalā trešdien notika Tongariro vulkāna izvirdums un virs tā pacēlās vismaz divus kilometrus augsts pelnu stabs, paziņoja zinātnieki un aculiecinieki.

1978 metrus augstais Tongariro augustā atkal kļuva aktīvs pirmoreiz kopš iepriekšējā izvirduma, kas bija noticis 1897.gadā. Jaunais izvirdums trešdien ilga apmēram piecas minūtes.

Iedzīvotājiem jāpaliek mājās

Civilās aizsardzības ministrija raksturoja jauno izvirdumu kā nelielu, bet ieteica vietējiem iedzīvotājiem palikt mājās ar cieši aizvērtiem logiem un durvīm un paziņoja, ka ir gaidāms viegls vulkānisko pelnu birums, kas var skart Vaikato, Hoksbejas, Džisbornas un Bejofplenti rajonu.

Drošības apsvērumu dēļ tika slēgta automaģistrāle vulkāna tuvumā. Aviosabiedrība «Air New Zealand» brīdināja, ka Tongariro aktivitāte var radīt traucējumus gaisa satiksmē.

Devušies pārgājienā

Izvirdumam sākoties, apmēram 50 cilvēku bija devušies pārgājienā Tongariro apkaimē, bet viņi atrodas drošībā un nav cietuši. Šie pārgājiena dalībnieki un skolēnu grupa tika evakuēti no Tongariro Nacionālā parka.

Vulkāns atrodas Ziemeļsalas centrālajā daļā Tongariro Nacionālajā parkā, kurš tika izmantots dzīvībai nepiemērotās Mordoras attēlošanai kinorežisora Pītera Džeksona filmu sērijā «Gredzenu pavēlnieks».

1953.gadā Ruapehu vulkāna izvirdums Tongariro Nacionālajā parkā radīja zemes nogruvumu, kas sagrāva tiltu un izraisīja Jaunzēlandes lielāko pasažieru vilciena katastrofu, kurā gāja bojā 151 cilvēks.

Foto: AFP/LETA
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu