Gaisa temperatūras amplitūda uz Zemes samazinājusies (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules meteoroloģisko novērojumu stacijās reģistrētā gaisa temperatūra divu metru augstumā pagājušajā mēnesī bija robežās no -70,9 līdz +45,6 grādiem, savukārt septembrī - no -84,2 līdz +48,3 grādiem, liecina uzņēmuma «Weather Underground» apkopotā informācija.

Līdz ar to gaisa temperatūras amplitūda uz Zemes samazinājās no 132,5 grādiem septembrī līdz 116,5 grādiem oktobrī.

Zemākā gaisa temperatūra oktobrī tika reģistrēta 13.datumā Arga ledus kupolā Antarktīdā. Karstākais laiks bija 12.oktobrī Kuveitā.

Septembra zemākā gaisa temperatūra bija -84,2 grādi 16.septembrī Vostokas stacijā, Antarktīdā. Savukārt 8. un 9. septembrī Nāves ielejā, Kalifornijā, gaiss sakarsa līdz +48,3 grādiem.

Līdz šim zemākā šoruden reģistrētā gaisa temperatūra Zemes ziemeļu puslodē ir -50 grādu 22.-23. oktobrī Grenlandes vidienē un 31.oktobrī salas ziemeļos.

Viesuļvētra Sendija un citi notikumi

Par lielāko meteoroloģisko notikumu pasaulē oktobrī «Weather Underground» atzinis viesuļvētru «Sendija», kas paņēma teju 200 cilvēku dzīvību, visvairāk upuru un lielākie postījumi bija ASV ziemeļaustrumos.

Otrs neparastākais notikums bija bezprecedenta karstuma vilnis Brazīlijā un Bolīvijā, kas sākās jau septembrī. Daudzviet Brazīlijā tika reģistrēts absolūtais karstuma rekords, augstākā gaisa temperatūra Brazīlijā un Bolīvijā bija +43 grādi. Vietumis divas nedēļas no vietas valdīja tāds karstums, kāds iepriekš nebija pieredzēts ne reizi.

Savukārt 11.-12. oktobrī kalnos netālu uz ziemeļaustrumiem no Adelaidas, Austrālijā, uzsniga sniegs, kas šajā mēnesī šeit nebija manīts simts gadu. Kalnos uz rietumiem no Sidnejas uzsniga līdz 30 centimetriem dziļa sniega kārta.

Āzijas dienvidaustrumus septembrī un oktobrī skāra vairāki taifūni, tostarp ciklons «Sanba», kas lielāko spēku sasniedza septembra vidū uz dienvidiem no Japānas. Tas bija spēcīgākais ciklons un orkāns pasaulē pēdējo divu gadu laikā. Atmosfēras spiediens «Sanbas» centrā pazeminājās līdz 675 dzīvsudraba staba milimetriem, vēja maksimālais ātrums brāzmās sasniedza aptuveni 90 metru sekundē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu