Globālā sasilšana pārsniegs 3,5 grādus pēc Celsija (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Globālā sasilšana varētu pārsniegt 3,5 grādus pēc Celsija, kas savukārt palielinātu sausuma, plūdu un jūras ūdens līmeņa celšanās risku.

ANO noteikusi mērķi ierobežot globālo sasilšanu līdz diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustrializācijas laika rādītājiem.

Taču, kā tagad norāda zinātnieki, Zemes vidējā globālā temperatūra varētu pārsniegt par bīstamu uzskatīto 3,5 grādu atzīmi.

Kā skaidroja Vācijas kompānijas «Climate Analytics» pētniece Mariona Fīvega, prognozes par globālās temperatūras pieaugumu 3,5 grādu apmērā bija balstītas uz pieņēmumu, ka visas valstis izpildīs solīto, ar ko gan arī nebūtu pietiekami, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu izmešus.

Jaunākie pētījumi gan ir pierādījuši, ka tas nebija «reālistisks pieņēmums», atzina pētniece, piebilstot, ka zinātnieki vēl nevar skaidri pateikt, «cik daudz [Zeme sasils] virs» 3,5 grādu atzīmes.

Tikmēr Fīvegas kolēģis Bills Hare uzsver, ka plaisa starp valstu solījumiem un realitāti kļūst «aizvien lielāka».

Tiek prognozēts, ka siltumnīcefekta gāzu izmeši par deviņiem līdz 11 miljardiem tonnu pārsniegs noteikto limitu - 44 miljardus tonnu gadā -, ko nepieciešams ievērot līdz 2020.gadam, lai panāktu, ka globālās gaisa temperatūras pieaugums nepārsniedz divus grādus pēc Celsija.

Pašlaik pasaulē šo gāzu izmeši sasniedz ap 48 miljardiem tonnu gadā.

Par sešiem miljardiem tonnu izmešu atbildīgas ASV, Ķīnā šis rādītājs ir septiņi miljardi tonnu, bet Eiropas Savienībā (ES) - pieci miljardi tonnu.

Jau ziņots, ka Bonnā norit ANO klimata sarunas, kurās piedalās aptuveni 170 valstu eksperti un diplomāti, kuriem jāsāk darbs pie jauna līgumu oglekļa dioksīda izmešu apjoma samazināšanai, kas jāizstrādā līdz 2015.gadam.

Plānots, ka jaunais līgums spēkā stāsies 2020.gadā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu