Litenē organizē sikspārņu vērošanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.dzirkstele.lv

No 1.augusta līdz 30.septembrim pie Kaļņa ezera, Lazdaga ezera, kā arī Litenē notiek sikspārņu monitorings. “Tas nozīmē, ka sikspārņu novērošana notiek ilglaicīgi vienā vietā,” skaidro ornitologs Elvijs Kantāns no Litenes.

Sikspārņu novērošana sākas līdz ar saulrietu vai arī stundu pēc saulrieta, jo tā ir noteikts monitoringā. Tad arī sikspārņi sāk izlidot. E.Kantāns individuāli sikspārņus novēro jau vairākus gadus un ir pārliecinājies, ka Gulbenes novadā līdz šim izdevies novērot septiņas sikspārņu sugas. Latvijā pavisam ir 16 sugu. “Man ir izdevies novērot “ziemeļu”, “natūza”, “rūsgano”, “divkrāsaino”, ”dīķa” un citu sugu sikspārņus. Sikspārņi ir sastopami visa mūsu novada teritorijā,” stāsta ornitologs.

Interesentiem ir iespējams pievienoties monitoringam, lai redzētu, kā notiek sikspārņu vērošana, kā tiek veikta to uzskaite. Interesenti ir aicināti sazināties ar E.Kantānu, izmantojot elektronisko pastu ”elvijs.kantans@inbox.lv”, kā arī zvanot pa mobilo tālruni 26264611. “Tas varētu būt interesanti tieši skolēniem,” uzskata E.Kantāns.

Augustā katrā nedēļas nogalē paredzētas aktivitātes, kas saistītas ne tikai ar sikspārņu, bet arī putnu vērošanu. Piemēram, augusta pirmajā nedēļā E.Kantānam izdevies novērot divus mazos ērgļus Litenē Kordonā, kā arī 11 parastās ūbeles. Pamanīts arī viens jūras ērglis pie pagrieziena uz Kaugura ezeru.

Par visām aktualitātēm un interesantiem novērojumiem iespējams uzzināt E.Kantāna izveidotajā interneta mājas lapā “www.litenesputni.lv”.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu