Tomātu vīrs Aleksandrs (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gulbenietis Aleksandrs Mašņeks ar tomātu audzēšanu nodarbojas vairāk nekā 40 gadus. Privātmājas dārzā Tilta ielā 5 tomātiem atvēlēta ievērojama platība. Jau ir ienākusies pirmā raža. Koši sarkanie un zaļie tomāti liecina, ka raža būs necerēti laba. Stādi, starp kuriem daļa drīz vien sasniegs gandrīz divu metru augstumu, tik tikko spēj noturēt tomātu svaru.

Saimnieks stāsta, ka šogad ieguvēji ir tie tomātu audzētāji, kuri tos stādījuši zem klajas debess, nevis siltumnīcā. "Ir karsts laiks, tāpēc siltumnīcā stādītajiem tomātiem "izdeg" ziedi un raža ir maza. Gan siltumnīcā, gan laukā iestādīju vienu un to pašu šķirņu tomātus. Laukā tie jau ir sarkani, bet siltumnīcā – tikai aizmetušies. Tomāti tāpat kā cilvēki vēlas regulāri labi paēst un padzerties. Ja iestādīsiet un par tiem aizmirsīsiet, uz labu ražu nav ko cerēt," saka tomātu vīrs Aleksandrs. Viņš stāsta, ka novērojumi pagājušajā ziemā, kad ābeļu zaros sniegs noturējies pusotru mēnesi, liecinot, ka aptuveni trīs četrus gadus būšot karstas vasaras, bet ziemas – aukstas.

Pirmos tomātu stādus dārzā Aleksandrs Mašņeks iestādījis 7.maijā. Vietā, kur aug tomāti, saimnieks izveidojis stacionārus rāmjus no dzelzs, lai varētu pārsegt plēvi. "Sākumā lauka tomātus pārsedzu ar plēvi, bet, tiklīdz tie aprada, plēvi vairs neizmantoju," stāsta Aleksandrs. Dārzā ražu briedina vairāk nekā 30 tomātu šķirnes. Šogad pirmo reizi izmēģināšanai lielākā vairumā iestādīta šķirne "Rekords", kam raža ienāksies augustā. Viens stāds spējot saražot pusotru spaini tomātu. Dārzā aug arī zemo tomātu šķirne "Gejs", ražīgi ir arī "Kiš Miš", "Severnij", "Krainij Severnij", "Volgograd" šķirņu tomāti. Izrādās, ka tomātu stādi, kam nav jālauž paduses, ražo daudz labāk. Ja stāds pārlieku stiepjas garumā, tad Aleksandrs iesaka nogriezt galotni tad, kad virs augšējā tomātu ķekara ir izaugušas trīs lapas.

Tomātu sēklas katru gadu saimnieks vāc pats. "Tomātus neēdu. Tos audzēju tikai sēklu ieguvei," stāsta Aleksandrs. Saimniecības telpā dažādu tomātu šķirņu sēklām ir atvēlēts pamatīgs skapis, kur cits uz cita rindojas trauciņi ar sēklām. Vecākās vāktas 1999.gadā. Izrādās, ka labāk dīgst vecākas sēklas. No tām audzētie stādi labāk ražo. "Derīgas ir tikai tās sēklas, kas ņemtas no otrā vai arī trešā tomātu ķekara, kad tajā pilnībā ir nogatavojušies visi tomāti. Arī tad izvēlos tikai tās sēklas, kas atrodas tuvāk tomāta resnajam galam, jo tā ir garantija, ka tās dīgs. Sēklas noskaloju sālsūdenī. Vieglākās, kas paceļas ūdens virspusē, nav derīgas. Labākās – nogrimst. Tās vēlreiz noskaloju. Sēklas trīs dienas paturu arī zilo graudiņu šķīdumā, jo tad tomāti neslimos, pēc tam izžāvēju," audzētājs dod padomu.

Katru gadu stādu audzēšanai kastītēs Aleksandrs laikus sarūpē jaunu zemi. Stādus viņš stāda kūdrā, kas sajaukta ar tomātiem paredzēto universālo pilnmēslojumu. "Kūdra ilgi tur mitrumu, kā rezultātā izšķīst arī mēslojums. To pievienoju arī ūdenim un laistu tomātus. Uz desmit litriem vajadzīgi apmēram 20 grami šā mēslojuma. Mēsloju ik pēc 12 dienām, jo tomātu vajag paēdināt. Katru gadu tomātiem ir jāsarūpē jauna zeme. Arī laistīt nevajag katru dienu, bet ik pēc trijām četrām dienām, bet tad gan pamatīgi," Aleksandrs dod padomu.

Katru pavasari Aleksandrs izaudzē 30 un pat 40 tūkstošus tomātu stādu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu