Sevi piesaka kartupeļu lakstu puve (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mitrais un sutīgais laiks ir labvēlīgs kartupeļu lakstu puves attīstībai. Tās lapu forma konstatēta jau pirms Jāņiem kādā mazdārziņā agro šķirņu kartupeļu stādījumā. Augu aizsardzības speciālisti norāda, ka, konstatējot kartupeļu lakstu puvi, nekavējoties jāveic kartupeļu stādījumu aizsardzība, jo ir būtiski nenokavēt lakstu puves ierobežošanas optimālos termiņus.

Kartupeļu audzētājs Uldis Pūcītis no Lizuma pagasta stāsta, ka regulāri pārlūkojot astoņos hektāros iestādītos kartupeļus. Šogad tajos pagaidām lakstu puve neesot manīta. "Pagājušais gads bija grūts, jo pamatīgi nācās cīnīties ar lakstu puvi. Tagad ir iestājies karsts laiks, varbūt lakstu puves nebūs un stādījumam pietiks ar trim miglošanas reizēm. Kartupeļus migloju profilaktiski katru gadu, neatkarīgi ir lakstu puve vai nav," stāsta U.Pūcītis.

Postoša slimība

"Kartupeļu lakstu puve ir starp postošākajām kartupeļu slimībām, kas inficē kartupeļu stādījumus katru gadu. Slimības nodarītie zaudējumi ir atkarīgi no kartupeļu šķirnes uzņēmības pret lakstu puvi, izstādītās sēklas kvalitātes, kā arī klimatiskajiem apstākļiem – cik tie ir labvēlīgi slimības attīstībai," stāsta Valsts augu aizsardzības dienesta vecākā eksperte agronomijā Anita Trūpa. Lakstu puve no inficētajiem augiem ar lietus un vēja palīdzību izplatās tālāk, inficējot jaunus augus. Lietus laikā caur augsni inficējas arī jaunie bumbuļi, bet ražas novākšanas laikā, bumbuļiem saskaroties, notiek tālāka infekcija.

Divas formas

Kartupeļu lakstu puvei ir divas formas – lapu un stublāju. "Stublāju forma ir daudz agresīvāka, jo inficētais stublājs kļūst trausls un viegli nolūst. Slimībai izplatoties, augs daudz ātrāk aiziet bojā. Stublāju formas infekcijas galvenais cēlonis ir iestādīts inficēts sēklas materiāls," skaidro A.Trūpa. Stublāju formai uz stublāja, lapu kātiem dažādās vietās redzams tumšs plankums bez apsarmes. "To bieži jauc ar kartupeļu stublāju melnkāju un baltkāju, dažkārt bojājums atgādina nekrozi," piebilst eksperte.

Lapu formai lapas virspusē redzams brūngans plankums, bet lapas apakšpusē gar atmirušo brūno un veselo zaļo audu malu attīstās balti pelēcīga apsarme. Tā labāk saskatāma mitrā laikā. Kartupeļu lakstu puves lapu formu bieži jauc ar kartupeļu lapu sausplankumainību, kam lapu apakšpusē nekad neveidojas apsarme.

Var ierobežot

Latvijā šāgada Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā ir iekļauts plašs fungicīdu klāsts kartupeļu lakstu puves ierobežošanai. A.Trūpa norāda, ka, pareizi izvēloties fungicīdu un laikus veicot kvalitatīvu smidzinājumu, slimību iespējams veiksmīgi ierobežot. Pirmais smidzinājums jāizdara profilaktiski neilgi pirms kartupeļu lakstu sakļaušanās vagās vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm. Augu aizsardzības speciālisti iesaka pirmajam smidzinājumam izmantot fungicīdu ar sistēmas vai lokālu sistēmas iedarbību. Smidzinājumu atkārto pēc 10 līdz 14 dienām. Trešajam un ceturtajam smidzinājumam izmantojami pieskares iedarbības fungicīdi. Ar tiem smidzināšana jāatkārto pēc 7 līdz 10 dienām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu