Gulbenē pārapbedīs vācu karavīrus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar pie Gulbenes novada valsts ģimnāzijas vācu karavīru apbedījumu vietā, ko iezīmē baltais krusts, izrakumus sāka veikt Brāļu kapu komitejas izpētes grupa. Jau pirmajās darba stundās tika izrakti karavīru kaulu fragmenti un apavi. Karavīru mirstīgās atliekas identificēs un pēc tam pārapbedīs Be­berbeķu kopkapos pie Piņķiem. Rakšanas darbi ir saskaņoti ar Gulbenes novada domi.

Identificē kritušos

"Izrakumu mērķis ir atrast un pārapbedīt Otrā pasaules kara vācu karavīru apbedījumus, kuri atrodas dažādās nenoskaidrotās un arī tiem nepiemērotās vietās, piemēram, pilsētas apstādījumu zonā, mežos, ceļmalās un citur. Brāļu kapu komiteja jau 20 gadus sadarbojas ar Vācu kara kapu kopšanas tautas apvienību. Tās uzdevumā mēs meklējam šos karavīrus, lai pēc tam mirstīgās atliekas pārapbedītu speciāli šim mērķim izveidotās kapsētās," stāsta Brāļu kapu komitejas valdes priekšsēdētājs Eižens Upmanis. Šis darbs ir vajadzīgs tādēļ, ka, pateicoties karavīru žetoniem, kas ne vienmēr, bet lielākoties lielā skaitā tiek atrasti pie apbedītajiem karavīriem, ir iespējams identificēt kritušos karavīrus. "Tam ir ļoti liela nozīme, jo daudzas ģimenes 70 gadus nezina, kas noticis ar viņu tuviniekiem, tāpēc viņiem ir būtiski atgūt kritušo tuvinieku piemiņas vietu," piebilst E.Upmanis.

Strādās visā novadā

"Veicot sākotnējo izpēti ar īpašas iekārtas palīdzību, pagaidām mums izdevies noskaidrot, ka šeit atrodas apbedījums. Sākumā veicam izpētes rakumus. Rakšana notiek ar lāpstām. Noskaidrojām, ka šajā vietā vācu karavīru apbedījuma dziļums ir aptuveni 90 centimetri. Kara laikā dziļums, visticamāk, bijis 60 centimetri, lai gan militārajam apbedījumam jābūt 1,2 līdz 1,3 metrus dziļam. Šobrīd esam atrakuši bedres daļu un mēģinām noskaidrot, kā izkārtotas apbedījuma rindas. Tiklīdz to uzzināsim, varēsim virzīties uz priekšu salīdzinoši ātrāk. Tiklīdz tiks atrakta pirmā rinda un izņemtas mirstīgās atliekas, šo rindu aizbērsim un atraksim nākamo. Ceram, ka izdosies atrast kādu apbedījuma žetonu. Jau ir atrastas cilvēku kaulu daļas. Iespējams, ka te savulaik ir izmantota apbedīšanas forma "massengraf", kad karavīrus vienkārši lielā steigā sameta bedrē, neveidojot rindas, bet to noskaidrosim rakšanas gaitā," stāsta izpētes grupas vadītājs Tālis Ešmits. Vēsturisko dokumentu liecības stāsta, ka konkrētajā vietā ir apbedīti 18 vai 19 vācu karavīri, bet šis skaits var būt arī krietni lielāks. Kaulu fragmenti, apavi, zīmotnes, apbedījuma žetoni un viss pārējais, kas ir saglabājies, tiek savākts un tiks pārapbedīts. Žetoni palīdzēs noskaidrot karavīra identitāti.

Apbedījuma vietas šogad tiks apzinātas visā Gulbenes novadā. Tiklīdz būs izņemtas mirstīgās atliekas, baltos krustus noņems. Iepriekš ir strādāts arī Alūksnes novada Zeltiņos, kā arī Beļavas pagasta "Rietumos". T.Ešmits stāsta, ka, izpētot vācu arhīvu materiālus, tajos ir maz informācijas par kritušajiem vācu karavīriem Gulbenes novadā. Par citiem novadiem informācija ir salīdzinoši sīkāka, piemēram, norādīta miršanas un apbedījuma vieta.

Sakārto vēsturi

Karavīru kopkapi Latvijā vairākās vietās tiek veidoti pēc vācu puses ierosinājuma. Vislielākie kopkapi, kur pārapbedīti vairāk nekā

25 000 vācu karavīru, kuri krituši kaujās Kurzemes pusē, atrodas astoņus kilometrus no Saldus. Kopkapsēta izveidota arī Rīgas tuvumā Beberbeķos pie Piņķiem. Tajā ir paredzēta vieta aptuveni 15 000 karavīru pārapbedīšanai. Šobrīd Beberbeķos atdusas 5000 vācu karavīru mirstīgās atliekas. Arī Gulbenes novadā atrastie vācu karavīri tiks pārapbedīti šajos kopkapos. Līdzīgas aktivitātes notiek arī Latgalē, kur ir atjaunota liela karavīru kapsēta Daugavpilī. "Šādā veidā mēs cenšamies sakārtot mūsu vēsturi un panākt, lai Latvijā katram karavīram būtu pienācīga un cilvēka cienīga atdusas vieta," saka E.Upmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu