Zemnieki steidz gatavot lopbarību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai būtu iespējams sagatavot augstvērtīgu lopbarību, zemnieki ar tās pļauju nekavējas, bet steidz izmantot katru saulaino dienu, lai sarūpētu sienu, kā arī neļautu pāraugt zālei. Daļa ganāmpulku īpašnieku lopbarības gatavošanu sākuši jau maijā.

Problēmu nebūs

Tirzas pagasta zemnieks Jānis Jēgers, kurš dzīvo Virānē un veiksmīgi apsaimnieko 560 hektārus lauksaimniecībā izmantojamās zemes, stāsta, ka šobrīd sagatavota mazliet vairāk nekā puse no vajadzīgā lopbarības daudzuma, lai paēdinātu 130 liellopus, starp kuriem 80 ir slaucamās govis. Skābsienu "Lejaszosēnu" saimnieks sācis gatavot jau maijā, kad pļauti pirmie zālāju sējumi.

"Mitrākajās pļavu vietās zālājs ir izslīcis, bet kopumā ar lopbarību problēmu nebūs. Uzskatu, ka siena laiks tikko ir sācies, tāpēc šobrīd nav neviena siena ruļļa," saka Jānis.

Aptuveni šajā lopbarības gatavošanas sezonā ir plānots satīt 1,5 tūkstošus skābsiena ruļļu. Skābbarību bedrēs saimniecība neliek.

"Pietiks arī siena, jo šķūnī vēl kopš pagājušā gada ir vairāk nekā 200 siena ruļļu. Cik labajā laikā sagatavosim, tik arī pietiks," saka J.Jēgers, kurš savā saimniecībā dod darbu pieciem vietējiem pagasta iedzīvotājiem.

Lopi būs paēduši

"Otrdien ielikām otro skābbarības bedri. Kopumā būs ieliktas aptuveni 200 tonnas skābbarības. Govīm taču vajag arī uzkožamo, tāpēc gatavosim arī sienu, lai gan primārā ir skābbarība. Ja būs pietiekams skābbarības daudzums, būs arī piens," stāsta Beļavas pagasta zemnieku saimniecības "Jaunsētas" saimniece Silvija Trifane.

Saimniecība aprūpē 28 slaucamās govis. Zemniece, vērtējot pļaujamās platības, uzskata, ka dažviet zāle varētu būt biezāka, jo pagājušajā ziemā zelmenis izsalis, tomēr tas netraucēšot sagatavot vajadzīgo lopbarības daudzumu. "Ziemā "Jaunsētu" lopi noteikti būs paēduši," pārliecināta S.Trifane.

Daukstu pagasta zemniece Olita Keibeniece stāsta, ka šobrīd esot sarūpēta aptuveni viena trešā daļa no tā lopbarības daudzuma, kāds nepieciešams zemnieku saimniecības "Jaundreiņi"140 slaucamajām govīm. "Darbi iet raiti uz priekšu. Pļavās zāle ir labi saaugusi, jo ir silts un mitrs. Gatavojam gan sienu, gan skābsiena ruļļus," stāsta zemniece. Kopumā saimniecībā jāsagatavo 3000 skābsiena ruļļu, kur katrā rullī ir no 700 līdz 800 kilogramiem vērtīgās masas.

Pilnā sparā rit darbs arī Lejasciema pagasta SIA "Rainis" zālāju laukos, Lizuma pagastā un citur, jo zemnieki, kas nodarbojas ar piena lopkopību, apzinās, cik svarīgi, lai lopbarībā būtu augsts proteīna daudzums, jo tas garantē augstu piena izslaukumu. Tāpēc liela vērība tiek veltīta rupjās lopbarības sagatavošanai.

"Ja ir kvalitatīva barība, tad piena ražošanas izmaksas ir krietni zemākas," pārliecināti ganāmpulku īpašnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu